Kadriorus taasavas uksed ajalooline restoran MON REPOS.

Kadrioru pargi ääres, Musta Luige taga avas oktoobrikuus oma uksed restoran Mon Repos. Restoran asub väärika ajalooga hoones, mis on oma põneva eluea jooksul näinud nii mõndagi. Algselt Tallinna Suurgildi oldermanni, Carl Ferdinand Gahlnbäck’i suvitusvillaks ehitatud hoonest sai peale omaniku vahetust 20. sajandi alguses, kodu ülimenukale ja populaarsele restoran-kasiinole Villa Mon Repos.

Suurte terrasside, kaunite rõdude ning prantsuse akendega hoone sobis nagu valatud kõrgseltskonna kogunemispaigaks. Tänu kõrgetasemelisele köögile, mille eest vastutas Vene keisri õukonnas ametit õppinud meisterkokk Aleksander Paalberg, Londoni Savoy Hotellis oskused omandanud baarmeistri kokteilidele ning suurejoonelisele kabareeprogrammile, muutus Villa Mon Repos kiiresti populaarseks ja menukaks meelelahutuskohaks. Esinejate seas astusid üles tuntud näitlejad, poeedid ja balletiartistid nii Eestist kui välismaalt. Pikantse faktina on manitud, et külaliste hulgas sagedasti liikunud venekeelse seltskonna tõttu peeti seda kohta ka üheks Nõukogude Vene spionaažikeskuseks Tallinnas.  Kuigi villa teisel korrusel asunud kasiinosaalist viis trepp katusetorni, kus maja peremees aeg-ajalt politseireidi hirmus vahti pidas, sai 1922. aasta juulis Mon Repole tehtud politsei haarang meelelahutuskohale saatuslikuks. Reidi käigus avastatud salaviina tõttu Mon Repos suleti.

2016. aastal sai vahepeal aja hammasrataste vahele jäänud hoone renoveeritud ja taastatud endises hiilguses. Nüüdseks on seal taasavanud uksed ajaloolist nime kandev restoran Mon Repos. Hoone ajaloolised säilinud detailid on kaasaegse interjööriga kokku sobitanud sisearhitekt Külli Salum.

Restorani peakokk Vladislav Djatšuk on koos oma talendika meeskonnaga ühendanud menüüs tänapäeva ja Kadrioru kuldajastust kantud maitsed. Mõne retsepti juured ulatuvadki sajanditetagusesse aega. Näiteks on peakokk  Djatšuk menüüd kokku pannes lasknud end inspireerida nii 18. sajandist pärit Charles Carteri kokaraamatust kui 1915.aastal ilmnud Igor Severyanini luuletusest “Ananass shampanjas”. Luuletaja oli ka ise korduvalt Villa Mon Repos külaliseks.

“Hindan kõrgelt toiduvalmistamise traditsioone ning Mon Repos maja ajalugu on mulle eriliseks inspiratsiooniallikaks nii oma vanade baasretseptide, väärikate seinte, kui ka sajandeid säilinud meeletult hea energiaga,” võtab peakokk Djatšuk kokku oma suhestumise uude väljakutsesse. “Ükski pisidetail ei saa olla vähem ega rohkem tähtis.  Oluline on tasakaal. Iga hea kõhutäis on emotsionaalne kogemus, mis muudab mu külalised rõõmsaks. Parimaks kiituseks siinjuures on taaskohtumine enda külalistega ikka ja jälle!”  

A la Carte menüüga põhisaalis pakutakse mõnusat äraolemist nii keset kiiret argipäeva kui ka õhtuseks lõõgastushetkeks. Restorani teisel korrusel asub fine dinig saal, kus saab maitsemeeli teritada 8 roast koosneva degustatsioonimenüüga. Villa võluv interjöör pakub tõelist puhkepausi nagu lubab ka restorani prantsuskeelne nimi Mon Repos – minu puhkus. 

Mon Repos aadress:
Narva mnt. 92, Tallinn
info@monrepos.ee
www.monrepos.ee
FB: https://www.facebook.com/monreposrestoran/

Pressiteade
postitatud 20.11.2016 16:51 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid