Jaanihanso Siidrivabrik otsustas lõpetada siidrisõprade maitsepõhise diskrimineerimise ja tegi partii magusat siidrit Jaanihanso Doux 2014. Nii nagu mais tulnud Brut ja juunis valminud Sec, on ka Doux traditsioonilisel šampanjameetodil valmistatud üdini eesti siider, värskelt pressitud eesti taluõuntest ja esmaselt loodusliku pärmiga käärinud. Magusat on parasjagu niipalju, et ka suur magusasõber seda kuidagi hapuks pidada ei saa, samas on ehe kodune õunamaitse ikka kenasti tunda.
Jaanihanso siidrivalmistamise peamine nurgakivi on naturaalsus: kõige parem siider on selline, mida ei ole filtreeritud ega sundkarboniseeritud, kus on kasutataud võimalikult vähe kõrvalisi aineid, kultuurpärme ja selitajaid ja muid pulbreid. Iga üleliigne samm eemale nendest põhimõtetest muudab siidri paratamatult tööstuslikumaks ja tööstuslikke siidreid on niigi juba üleliia palju müügil.
Siider, ehk õunamahlast toodetud vein ja vahuvein, on maailmas läbi tegemas ennenägematut kultuurilist ärkamist. Eestis on ideaalne kliima ja pinnas mahlaõunte kasvatamiseks ja kõik tingimused, et valmistada maailmaklassi siidrit.
Foto: Veronika Roosimaa. Tähelepanu, tegemist on alkoholiga! Alkohol võib olla kahjulik teie tervisele.