The Guardian: 12 Euroopa rooga, mida peab proovima

Briti päevaleht The Guardian uuris 12 tippkoka käest, millised mandri-Euroopa roogi peaksid kõik vähemalt korra elus proovima. Muuhulgas andis oma soovituse ka meie Orm Oja (fotol).

Jagame nimekirja ka Nami-Nami lugejatega ja võimaluse korral lisame ka retseptiviite. 

1. Belgia 

Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruisem) soovitas waterzooi-nimelist kanahautist. Retsept on Nami-Namis olemas.

2. Eesti

Orm Oja (Restoran NOA, Tallinn) soovitab musta leiba vürtsikilu ja munaga. Vaata meie lugu "Variatsioonid teemal "Kilu, leib ja muna"".

3. Hispaania

Elena Arzak (Arzak, San Sebastian) soovitab täidetud krabi Baski köögist - txangurro a la donostiarra.

4. Iirimaa

Keelan Higgs (Variety Jones, Dublin) soovitab boxty-nimelisi kartulipannkooke. 

5. Itaalia

Anthony Genovese (Il Pagliaccio, Rooma) soovitab pesce stocco nimelist rooga Calabria köögist. Mõned Calabria retseptid on meil Nami-Namis olemas, kuigi pesco stocco retsepti veel mitte.

6. Kreeka 

Nikos Roussos (Funky Gourmet, Ateena ja Opso, London) soovitab sidruni ja punega küpsetatud kana, mida paljud kreeklased pühapäevasel perekondlikul lõunasöögil naudivad. Nami-Namis soovitame proovida seda rooga.

7. Poola

Zbyszek Siemieniec (Restauracja Wentzl, Krakow) soovitab proovida poola valget borši žur.

8. Prantsusmaa

Anne-Sophie Pic (Maison Pic, Paris) soovitab prantsuse köögi austajatel proovida volovane harknäärmega - Bouchées à la Reine (Vol-au-Vent).

Nami-Nami perenaine Pille Petersoo koos oma esiklapse ja prantsuse tippkoka Anne-Sophie Pic'iga augustis 2009. 

9. Rootsi

Niklas Ekstedt (Ekstedt, Stockholm) tõi rootsi roogadest esile martsipanitäidise ja rohke vahukoorega Rootsi vastlakukli ehk semla.

10. Saksamaa

Tim Raue (Restaurant Tim Raue, Berliin) soovitab Eisbein'i ehk seakooti hapukapsa ja hernestega. 

11. Sloveenia 

Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid) soovitab oma kodumaal proovida frika-nimelist rooga ehk searasvas praetud kartuleid rohke juustuga. 

12. Taani 

Christian Puglisi (Relae, Copenhagen) soovitab proovida värsket merivarblase marja (stenbiderrogn). Merivarblase marja hooaeg on lühike, veebruarist aprillini, ja seda peetakse Taanis tõeliseks hõrgutiseks. Värsket merivarblasemarja serveeritakse röstsaial koos hapukoore ja värske tilli oksaga. 

 

 

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 07.03.2020 09:34 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid