Film "Spinning Plates"

Ma ei joo veini, sest see paljude poolt armastatud kääritatud jook ei maitse mulle kohe üldse. Nagu ka õlu… või sibul… või sinep… või kohv. Kõikidel inimestel on samad maitsmisorganid - keel, millel on maitsmispungad, millel on tunderakud - aga kuidas on meie maitsed nii erinevad? Wikipedia küll teatab, et “maitsmispungades paiknevate maitseretseptorrakude ärritus viib maitsenärvide aktiveerimiseni, mis kannavad maitseinformatsiooni edasi kõrgematesse ajukeskustesse ajutüves, eesajus ning ajukoores”, aga kas erinevad maitsed-meeldimised-mittemeeldimised on juba kaasa sündinud või on need arenevad-arendatavad kogu elu jooksul?

Erinevatest maitsetest räägib ka film “Spinning Plates” (2012), mille peategelasteks on kolme väga erineva restorani omanikud ja kokad. Alinea on maailma parimate hulka kuuluv restoran, mille asutajaks ja peakokaks on maailma parimaks nimetatud Grant Achatz. Breitbach on Balltownis asuv söögikoht, mis on samas ka kogukonna keskuseks ning millel on pikk ja väärikas ajalugu. La Cocina de Gabby on mehhiklaste Francisco ja Gabby Martinezi pererestoran, kus pakutakse lihtsaid koduseid toite.

Kõiki neid kohti ja inimesi seob kirg toidutegemise vastu. Kokkamist ning väga erinevaid ja isuäratavaid toite näeb filmis palju. Kõige enam kulinaarseid elamusi pakub muidugi Alinea, mille köök on nagu teaduslabor või leiutajate stuudio. Aga see film ei ole ainult toidust, sest igal kohal ja inimesel on oma lugu. Üks peategelane peab seisma silmitsi väga kohutava (eriti kokale!) ja eluohtliku haigusega, teine majanduslike raskustega ning kolmas kaotab oma restorani tulekahjus….kaks korda ühe aasta jooksul. Kes ja kuidas - seda saab avastada filmi vaadates.

Filmi koduleht - http://www.spinningplatesmovie.com

Helen Saluveer
Helen Saluveer
postitatud 14.11.2015 14:07 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid