Heade filmide tegemiseks ei ole vaja osavad stsenariste ning andekaid näitlejaid - suurepärased lood koos reaalsete peategelastega on siinsamas meie kõrval olemas. Üks selline lugu on jõudnud dokumentaalfilmi “For Grace”, mis pakub erutusvärinaid maitsemeeltele ja esteetilisi naudinguid silmale aga poeb ka südamesse väga avameelsete ja isiklike mälestuskildudega.
“For Grace” on Ameerika tunnustatud koka Curtis Duffy lugu keerulisest lapsepõlvest kuni Chicago ühe parima restorani “Grace” avamiseni. Kui alguses pidi film keskenduma eelkõige “Grace”’i valmimise jälgimisele, siis aja jooksul muutus lugu oluliselt personaalsemaks läbi Duffy ja tema lähedaste meenutuste ning väga traagiliste mälestuste jutustamise. See, kuidas Duffy jõudis läbi kooli kohustuslike kodundustundide kokkamiseni, võib tunduda juhuslikuna. Ja samas võib nüüd öelda, et ilmselt pidigi kõik just nii minema ning juhtunus ei ole midagi juhuslikku. Igatahes oli Duffyl keeruline nooruspõlv koos kakluste ja poevargustega ning kõik võinuks lõppeda ka hoopis teisiti. Aga kokandustundides läksid noormehe silmad särama ning peale kohustuslike tundide lõppemist valis ta neid edasi juba vabatahtlikult. 14-aastaselt alustas ta töökarjääri kohalike toidukohtade nõudepesijana ning leidis edaspidi oma pelgupaiga alati köögis.
“Grace” oli Duffy esimene oma restoran, mille ta koos äripartneritega rajas. Kel huvi söögikoha tegemise vastu, siis on film heaks näiteks, kuidas alati ei lähe kõik nii nagu sooviks. Nüüdseks 3 Michelini tärni pälvinud “Grace” sai valmis 9 kuud planeeritust hiljem – siiski on tõeliselt põnev jälgida, kuidas tühjast ruumist (pika) aja jooksul imelisi elamusi pakkuv šikk paik kerkib. Allahindlust ei tehta üheski detailis ning näiteks külastajate toolide hind on umbes 1000 dollarit tüki kohta (mis kaubeldi alla 2300 dollarilisest alghinnast). Siiski pidi Duffy millestki ka loobuma ning nagu nii suure tööalase pühendumuse puhul tihti juhtub, jäi kannatajaks Duffy pere – abikaasa ja 2 väikest tütart. Duffy ise on öelnud, et restorani avamine pidi olema ta karjääri tipphetk, ning see leidis aset eraelu kõige keerulisemal ajal. Nii nagu mehel ei olnud oma restorani kõrvalt aega pere jaoks, ei leidnud ta pere mahti ka tippkoka jaoks nii olulisele avamisõhtule tulla…
Vaatamata kõigele on väga nauditav jälgida tõelise kire ajel tegutsevat professionaali, kes läbi vile ja vee on jõudnud välja pikalt igatsetud tippu. Isegi kui ta end seal vahel veidi üksikuna tunneb…
Filmi saab vaadata näiteks Netflixis, võimalusi online vaatamiseks leiab ka veebilehelt http://www.forgracefilm.com. Kes enne või peale filmi vaatamist tahaks lugu veelgi põhjalikumalt uurida, võiks lugeda seda artiklit. Restorani veebileht on http://www.grace-restaurant.com/