Täna õhtul toimus teatris NO99 võistlus Eesti Parim Sommeljee 2015. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus 14. korda ja seekordset tiitlit ihkasid kolmteist Eesti tipp-sommeljeed. Eesti meistriks tuli Kristjan Markii Eesti Sommeljeede Erakoolist. Eesti esindajana võtab seekorne võitja osa maailmameistrivõistlustest Argentiinas.
Finaalis võistlesid veel Karel Veski AS Liviko’st, Ketri Leis restoranist Leib. Resto & Aed ning Aron Rahu restoranist Dominic. Teiseks võistles ennast noor Ketri Leis, kes alles paar nädalat tagasi võitis ka Baltimaade Parima Noore Sommeljee tiitli. Kolmanda koha vääriliseks osutus Karel Veski. Kaks parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Kreekasse. Kolmas ja neljas koht saavad tasuta osaleda Helsinkis toimuval šampanjafestival.
Võistluste esimeses voorus, mis toimus sama päeva hommikul, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil seitset toodet, milledest osa olid mustades läbipaistmatutes klaasides. Tegu oli kahe kange alkoholiga ja viie erineva veiniga, mis tuli ära tunda. Samuti tuli neil testis vastata kirjalikult 33le küsimusele. Kaheksa parimat pääsesid edasi järgmisesse vooru, kus neil tuli kolme minuti jooksul serveerida ja dekanteerida pudel valget veini.
Finaalis tuli neljal võistlejal kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju üle maailma. Selles voorus sai osaleda ka publik ning parim publiku hulgast sai auhinnaks pudeli šampanjat. Lisaks pidid finalistid pimedegustatsioonil ära tundma kaks veini, dekanteerima ja serveerima pudeli veini neljale kliendile, maitsma ja ära tundma kolm juustu ning nende juurde soovitama sobivad joogid. Lisaks eelnevale pidi igaüks avama ja võrdselt välja valama kaks magnum suuruses (1,5 l) pudelit šampanjat 36 klaasi, mis hiljem serveeriti kõik publikule.
Ülejäänud tublid võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid Tarvo Sarapuu restoranist Trühvel, Oskar Pihlik restoranist Leib. Resto & Aed, Annamari Nikkel Tallinkist, Urmas Linnamägi Sip’ist, Kristi Poom Tridens AS, Jüri Viital restoranist Horisont, Georgi Leinemann Veinikeldrist ja SPI Distributionist ja Kristina Ratso Londoni restoranist Angela Hartnet.
Rahvusvahelise žürii tööd juhtis Kreeka sommeljeede president Andreas Matthidis. Žürii teiseks välisliikmeks oli Läti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Janis Kalkis. Eestit esindasid žüriis mitmekordsed Eesti ja Balti meistrivõistluste võitjad Kristjan Peäske restoranist Leib. Resto & Aed ning Urvo Ugandi Liviko AS ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik.
Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel viieteistkümnes tegevusaasta.
Pressiteade 17. september 2015