17. novembril valitakse Rootsis Põhjamaade parim mahekokk, Nordic Organic Chef of the Year. Võistlusel esindab Eestit Tõnis Saar, keda juhendab Peeter Pihel.
Tõnis töötas restoranis Leib Resto & aed sous chef’ina, kust suundus edasi maailma ühte hinnatuimasse restorani, Fävikeni, õppima Magnus Nilssoni käe alla. Täna kasvatab Tõnis oma teadmisi šokolaadist Eesti oma väikeses šokolaadipoes Chocokoo.
Parima mahekoka võistlust korradab Rootsi suurim mahekokkade ühing Föreningen Ekokockar, et tunnustada ka kokki maheturu arendamise eest. Võistlus on omanäoline ning suunatud nii suurepärasele toidule heast toorainest kui ka jätkusuutlikule tooraine käitlemisele.
17. novembril, Põhjamaade suurima mahemessi Nordic Organic Food Fair raames toimuval konkursil Malmös asuvad võistlusesse finalistid Rootsist, Norrast, Soomest ja Eestist. Võistlejad saavad enda ette “musta kasti” ehk teadmata tooraine, ülesandega teha sellest midagi omanäolist ning võiduväärilist. 100% mahetoorainest tehtud toit valmib vaatajate silme all.
Eesti esindaja osalemist võistlusel toetab Maaeluministeerium.
2015. aastal võitis parima mahekoka tiitli Fabian Olli Johansson, hinnatud restoranist Lilla Bjers. Eelmisel aastal tuli võistlejatel ära kasutada terve kana, ilma midagi raiskamata ning oma lihtsate ja maitsvate kanaroogadega võlus kohtunikke just Fabian.
Pressiteade 15.11.2016