Mõnus kosutus - isetehtud cold brew jäätee

Gruusias Renegade Tea Estate teefarmi esindaja Hanna Villberg kirjutab sellest, kuidas maitsvat jääteed teha. 

"Olen Hanna, üks nendest sõgedatest eestlastest, kes otsustas poole kohaga Gruusiasse kolida ja teefarmeriks hakata.

Veel aastaid tagasi polnud ma ise suurem teejooja ja kui jõingi, siis pigem taimeteesid või masstoodanguna valminud teesid, mida kohalikust poest leidsin. Nüüd, olles ise teefarmer, on harjumused ja eelistused sootuks muutunud. Tee on õnneks väga mitmekülgne jook. Sooja joogina on see sobilik nautimiseks sombusel ning jahedal talveõhtul, kuid külmana on see ideaalne kosutus ka palaval suvepäeval. Kuigi Gruusias on ilmaga veidi rohkem vedanud ja külm kosutus kulub tihedamini ära, siis õnneks on neid hetki ka Eestis, kus üks korralik jäätee võib päästa päeva. Niisiis jagan oma nippe ja retsepte selle mõnusa joogi valmistamiseks.

Jäätee tegemiseks on mitmeid erinevaid tehnikaid, kuid minu lemmikuks on kujunenud siiski cold brew meetod, mis jätab tee eriliselt värskendavaks ja maitseküllaseks. Lisaks on see imelihtne viis jäätee tegemiseks ning tee võib külmkapis seista päevi, säilitades ikkagi oma mõnusa maitse ja värskuse. Jäätee tegemisel ei tasuks end kindlasti tagasi hoida teekvaliteedi osas, sest kvaliteetne tee muudab ka jäätee elamuse kordades paremaks. Seega, ära otsi kapipõhjast viimaseid teekotikesi, vaid kasuta kvaliteetset lahtist teed.

Jääteed saab teha igat sorti teest – valgest, rohelisest, oolongist ja ka mustast teest. Igapäevaselt oled tõenäoliselt kokku puutunud rohkem just musta jääteega, mida on poelettidel kõige rohkem leida. Kuid erilised üllatajad on just oksüdeerimata (valge- ja roheline tee) või vähem oksüdeeritud teed (heledamad oolongid).

Jäätee tegemisel ei ole mingisuguseid piiranguid ning kuigi see maitseb mõnusalt ka naturaalsel kujul (ehk lisanditeta), võib särtsu anda igasuguste täiendajatega, alates erinevatest marjadest ja puuviljadest, lõpetadas erinevate mündiliste või taimedega. Valge ja rohelise tee puhul tasub valida vähem intensiivseid lisamaitseid või panna lisandeid vähem, et ei läheks kaduma tee enda naturaalne maitse.

Oma katsetustes kasutan ma meie endi toodetud teesid, mis on Gruusia teedele loomupäraselt magusamad, mahedamad ja puuviljasemad ning tänu sellele ei ole vajadust magustavaid aineid vaja juurde lisada. Muidugi ei ole näiteks mee või mõne siirupi lisamine keelatud. Kindlasti saab kasutada mistahes tootjate teesid, kuid oluline on kasutada just lahtist, purustamata teed. Lahtise tee puhul eralduvad maitsed lehest pikema aja vältel ning teedest on võimalik teha mitu tõmmist. See tähendab, et kui tee otsa saab, võib uue vee peale valada, tee külmkappi panna ja järgmisel päeval saab juba uuesti mõnusat kosutust nautida.

Lisasoovitus – kui tahad jääteed serveerida eriti külmalt, siis jääkuubikute asemel lisa eelnevalt külmutatud marju või puuvilju (vastavalt sellele, mis maitsega teed sa oled valmistanud). Selliselt ei lahjenda sa liigselt teed ning maitsed ei lähe kaduma.

Valge tee mustsõstralehtedega

10 g valget lahtist purustamata teed* (Mina kasutasin Renegade Tea Estate valget teed “Cold Spring”)
4-5 mustsõstra lehte
1 l külma vett

Lisa kõik suletavasse anumasse ning aseta vähemalt 12 tunniks külmkappi.

Roheline tee värske rabarberiga

10 g rohelist lahtist purustamata rohelist teed* (Mina kasutasin Renegade Tea Estate mahedamat rohelist teed “Green Velvet”)
10 cm jupp värsket rabarberit (võib kasutada ka värskelt sügavkülmutatud rabarberit)
1 l külma vett

Lisa kõik suletavasse anumasse ning aseta vähemalt 12 tunniks külmkappi.

Oolong aprikoosi ja mündiga

10 g lahtist purustamata oolong teed* (Mina kasutasin Renegade Tea Estate mahedamat oolongi “Miss Ohh Long”)
2 aprikoosi, lõigatud sektoriteks
1 oks münti
1 l külma vett

Lisa kõik suletavasse anumasse ning aseta vähemalt 12 tunniks külmkappi.

*Tee koguse valimisel lähtu konkreetse tee instruktsioonidest. Kui tahad mahedamat teed, lisa teed veidi vähem. Kui soovid kangemat, lisa lihtsalt veidi rohkem.

Jäätee tegemine ei nõua erilist pingutust ning mis peamine, ise tehes tead sa täpselt millest see koosneb :)"

Jälgi Renegade Tea Estate tegemisi Facebookis ja Instagramis:

Sisuturundus
postitatud 28.07.2020 21:21 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid