Siinkohal 1932. aasta jaanuaris ajakirjas Taluperenaine ilmunud nädalane näidismenüü sedel.
Pühapäev: Pajas küpsetatud sealiha, hautatud hapud kapsad, kartulid. Mustikasupp.
Esmaspäev: seenekäkid, keedetud kartulid, kurgisalat. Piimasupp kõrvitsaga
Teisipäev: Oasupp seapää lihaga
Kesknädal: Sealiha peetidega hautatud. Odrajahukört marjamahlaga.
Neljapäev: Kala- ja kartulisupp. Leivavorm õuntega.
Reede: Keedetud herned pekk-kastmga. Kaalikasupp piimaga.
Laupäev: Hautatud värsked silgud, kartulid. Keedetud piim.
Odrajahukört marjamahlaga
3 liitrit vett, 2 tassi odrajahu, suhkrut, marjamahla, 5 nelki
Keeva vee hulka klopitakse 1/2 liitris vees lahustatud odrajahu ja lastakse 1/4 tundi nelkidega keeda. Lisatakse maitse järgi marjamahla ja suhkrut. Mahla nii palju, et leem saab roosa ja hapuka maitsega. Antakse jahtunult lauale.
Kalasupp
1 kg ahvenaid, 1 liiter kooritud kartuleid, 2,5 liitrit vett, soola, vähe suhkrut, 3 sl haput koort, 2 sl jahu, 0,5 tl muskaati
Kooritud kartulid pannakse veega tulele ja kui nad poolpehmed, siis laotakse neile soomustatud ja puhastatud ahvenad pääle. On kalad pehmed, tõstetakse need ettevaatlikult leemekaussi. Jahud segatakse hapukoorega ja kallatakse leeme hulka, lastakse siis veel keema minna ning kallatakse leemekaussi kaladele. Pinnale raputatakse kuivatatud peterselli või tilli lehti.
Hautatud värsked silgud
200 g pekki, 1 kg silku, 1 sibul, soola, pipart, 1/4-1/2 liitrit vett
Silgud roogitakse, pestakse ja pannakse sõelale nõrguma. Peeneks lõigatud pekk pruunistatakse pajas ühes peenendatud sibulaga (sibul hiljem lisada). Pada tõstetakse tulelt ja rasv lastakse jahtuda. Siis laotakse silgud patta, vahele puistatakse soola ja pipart., vesi kallatakse peale. Pada lükatakse kuuma ahju või lastakse pliidil nõrgal tulel 15-20 minutit haududa. Pehmed kalad tõstetakse ettevaatlikult kõigi pekitükkidega vaagnale ja antakse keedetud kartulitega lauale.
Samal viisil võid ka leotatud soolasilku, värskeid või kuivatatud tinte valmistada.
Allikas: Digar