"Viimased aastad on olnud täis ootamatusi, mis mõjutanud tugevalt ka toiduainetööstust. Vaatamata keerulistele aegadele ja negatiivsetele signaalidele majanduskeskkonnas, näeme, et lihatoodete turg püsib stabiilsena,“ sõnas Atria Eesti AS müügi- ja turundusdirektor Meelis Laande. "Eestimaa inimene on jätkuvalt lihausku. Hooaegade vahetumine muudab küll lihatoodete eelistusi, aga mitte liha tarbimist üldiselt,“ lisas Laande.
"Viimaste aastate müüdavaim toode Maks & Mooritsa portfellis on kahtlemata pakendiinnovatsiooni läbinud hakkliha. Hakkliha tarbimine kasvas märkimisväärselt eriolukorra esimesel kevadel, kuid on hoidnud oma müüdavaima toote positsiooni sellest ajast alates,“ kirjeldas müügi- ja turundusdirektor. "Hakkliha on kindlasti üks meie sortimendi kvaliteedimärkidest, mis mõjutanud seda, et oleme suutnud hoida Maks & Moorits brändi Eesti kõige meeldivama lihabrändina,“ lisas Laande.
Uut sortimenti iseloomustavad traditsioonilised maitsed, mugavus ja laialdasemad kasutusvõimalused, mis säästavad senisest veelgi enam tarbija aega. Pakendiinnovatsioonina toob lihatööstus turule uued ahjupraed, mis ei ole pakendatud alumiiniumvormi, vaid mugavatesse küpsetuskottidesse, mida tarbijal ühtviisi käepärane kasutada nii argiroa valmistamisel kui ka pidulikuma sündmuse puhul.
Äsja toimunud Tallinna Toidumessil Tallinna Toidumessil selgitati külastajate pimetesti käigus juba 19. korda välja parimad jõulutooted. Kõige suurem konkurents oli jätkuvalt lihatoodete kategoorias, kus Maks & Moorits noppis seitsmest kategooriast võidu kolmes. Juba kuuendat aastat järjest kuulutati Eesti parimaks verivorstiks just Maks & Mooritsa toode. Parimaks verivorstiks 2022 tunnistati Maks & Mooritsa Memme verivorstid. Maks & Mooritsa verivorstid on kõige kauem esikohti hoidnud verivorstid, ent hoolimata püsinud edust üllatab lihatööstus ka sel hooajal uue maitsega verivorstide hulgas. "Sedapuhku toome turule Maks & Mooritsa miniverivorstikesed toorsuitsupeekoniga- klassikalise maitsestusega verivorstikesed, millele lisab iseloomu toorsuitsupeekon. Pisikesed ja mõnusad ampsud, mis lähevad pannil või ahjus tõeliselt krõbedaks,“ kirjeldas Meelis Laande uut tulijat verivorstide seas.
Maks & Mooritsa sealiharibad kukeseentega on lihtsaim roog argiõhtuteks, mis valmib kiiresti pannil või ahjus. "Tarbija jaoks on kõik eelnevalt maitsestatud ja ette valmistatud. Valmistajale jääb vaid pannile asetamise vaev ning valmistada sobiv lisand kõrvale“ kirjeldas Laande, kelle sõnul toovad kukeseened mõnusa suvise meeleolu ka jahedatesse õhtutesse. Maks & Mooritsa magussuitsuses marinaadis klassikalised peekoniviilud ehk ahjupeekon on üks maailma armastatumaid liharoogi. Parimatest seaküljetükkidest prisked viilud rõõmustavad toekama eine eelistajat, andes külmadel sügisõhtutel energiat ja soojust. Nüüd saab lihasõber nautida kodumaistes ahjuvorstikestes ka ehtsaid itaaliapäraseid maitseid, sest uued tulijad on Maks & Mooritsa Itaaliapärased ahjuvorstikesed. Kõrge lihasisaldusega vorstikestele on lisatud Forte Classico riivjuustu, tomatit, paprikat ja basiilikut, mis toovad talvisel ajal ka meieni Itaaliale iseloomulike maitsete nüansse.
Tõeline mugavusroog on Maks & Mooritsa vokiroog sealihaga, mis on pakendis juba ribadeks valmis lõigatud ja mõnusalt maitsestatud. Lisatud on porgandit, paprikat, tomatit, porrut. Valmistaja peab mugavustoodet vaid praadima ja serveerima nuudlite või riisiga. Tõeline üllatustulija, kuid sõna otseses mõttes suus sulav kooslus on Maks & Mooritsa kartuli-kõrvitsa ahjuvorstid suitsulihaga, kus üheskoos mängivad hilissügise parimad maitsed: tummine suitsuliha ja mahlane kõrvits. Need lihasõbrad, kes ei taha veel suvele punkti panna, võivad ahjuvorste valmistada ka grillil. Maks & Mooritsa krõbedas rukkipaneeringus šnitsel on valmistatud parimast seakaelakarbonaadist ning šnitslilõigud on kaetud uudse kiudainerikka rukkipaneeringuga. Soovitame praadida pannil ja kasutada rohkesti õli või võid, nii muutub paneering jumalikult krõbedaks.
Maks & Mooritsa klassikaline seapraad valiti tänavusel Toidumessil parimaks jõulupraeks. Klassikaline seapraad on valmistatud seatagaosa välistükist ning tänu uuele mugavale küpsetuskotile valmib praad eriti hõlpsalt ja jääb mõnusalt mahlakas. "Traditsiooniline maitsestus on püsinud eestlaste lemmikuna aastakümneid,“ märkis Laande ja lisas: "oleme koostanud täiusliku maitsebuketi, milles annab tooni musta küüslaugu mahe ja eriline maitse. Just selline on meie seakaelapraad musta küüslauguga. Uudses küpsetuskotis valmib praad eriti mugavalt ning mahlane lõpptulemus on garanteeritud.“
Foto: Maksim Toome
Olin kutsutud toidukirjutajate pressilõunale. Minu lemmikuteks olid ahjupeekon, musta küüslauguga seakaelapraad ja verivorstikesed!