Eesti Parima Toiduaine konkursile on esitatud 161 toodet

Veebruaris kuulutas Toiduliit 28. korda välja "Eesti Parima Toiduaine" konkursi, et selgitada välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted. Kokku osaleb tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Žürii alustab hindamisega juba homme.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul muutuvad Eesti toidutööstuse tootearenduses aina populaarsemateks eksootilised maitsed ja nišitooted. Endiselt pööratakse tähelepanu lisandväärtuse pakkumisele – prioriteediks on nii kiudainete, piimhappebakterite, vitamiinide kui mineraalainete lisamine toidule ning kõrge valgusisaldus.

"Tarbijate seas säilib teatud konservatiivsus: uusi tooteid küll oodatakse, kuid harjutakse nendega aeglasemalt. Samas ollakse rohkem avatud eksootilistele ja põnevatele maailmaköögi maitsetele ning üsna kiiresti võetakse vastu nišitooteid, näiteks laktoosi-, gluteeni- ja suhkruvabu ning vegan tooteid, samuti taimseid jooke ja magustoite,“ kommenteeris viimase aja tarbijaeelistusi Potisepp.

Lisandväärtuse kategooriasse esitatud tooted näitavad Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlase Rain Kuldjärve sõnul seda, et tootjad mõtlevad üha rohkem, kuidas anda toitudele täiendavat lisandväärtust tervislikkuse seisukohalt.

"Selle aasta märksõnana võiks välja tuua kõhutervise, sest kõige rohkem on toidutoodetele lisatud juurde kiudaineid ja mikroorganisme, mis meie seedimisele hästi mõjuvad. Silma paistab ka erinevate vitamiinide ja mineraalainetega, kõige populaarsemana just D-vitamiiniga rikastamine, mis on meie geograafilist asukohta silmad pidades väga tervitatav. Kasvutrendi näitab ka mitme lisandväärtuse läbimõeldult kombineerimine," ütles Kuldjärv.

"Kui rääkida mõnest konkreetsetest toiduainetest, siis näeme, et traditsioonilise kapsa kõrval on avastatud ka punane kapsas, valmistoitude kategoorias on populaarsed salatikausid ja uued huvitavad maitsed, trendiks on ka teadlastega koostöös väljatöötatud tooted,“ lisas Potisepp.

Ka kohalike väike-ettevõtete huvi Eesti Parima Toiduaine konkursi vastu on Potisepa sõnul olnud rõõmustavalt suur, eriti jookide osas. Kui põhikategooriates konkureerib 30 suurettevõtet, siis piirkondlikes kategooriates on osalejaid kokku 36: 10 ettevõtet Põhja-Eestist, 11 ettevõtet Lääne-Eestist, 10 ettevõtet Lõuna-Eestist ning 5 ettevõtet Virumaalt.

"Eesti Parim Toiduaine” konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja: Eesti Parim Toiduaine 2022, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.

Lisaks jagatakse neli kuldmärki kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 ning valitakse välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väikeettevõttelt 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väikeettevõttelt 2022.

Tootepõhiste alagruppide võitjatele jagatakse ka hõbemärke järgmistes kategooriates: Parim Lihatoode, Parim Kalatoode, Parim Piimatoode, Parim Pagaritoode, Parim Puu- ja köögiviljatoode, Parim Valmistoode, Parim Kaste, Parim Kondiitritoode, Parim Magustoit.

Konkursi žüriiliikmete hulka kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse.

Tootegruppide võitjad selgitatakse degustatsioonide käigus välja 24.- 25. märtsil ning kuldmärgised selguvad 1. aprillil. Väike-ettevõtete tooteid ja piirkondlikke kuldmärke jagatakse 31. märtsil. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: sirje@toiduliit.ee
https://toiduliit.ee/tegevused/parim

Pressiteade 23.3.2022

Pressiteade
postitatud 23.03.2022 23:56 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid