Farro

Mõnikord kohtab võõrkeelses kirjanduses mõistet farro. Millega tegemist on ja kuidas seda köögis kasutada?

Farro on teravili, täpsemalt sõkalteraline nisu, mis võib viidata lausa kolmele erinevale sõkalteralisele nisuliigile: 

  • speltanisu (Triticum spelta) - itaalia k. farro grande, prantsuse k. - grand épeautre
  • polbnisu e. emmernisu (Triticum dicoccum) - itaalia k. farro medio, prantsuse k. - moyen épeautre
  • kultuur-üheteranisu e. einkorn (Triticum monococcum) - itaalia k. farro piccolo, prantsuse k. - petit épeautre

Itaalias on kõige levinum polbnisu e. emmernisu, mida kasvatatakse laialdaselt Toscana ja Abruzzo piirkonnas. Seda peetakse speltanisust ja kultuur-üheteranisust kvaliteetsemaks ja seetõttu kutsutakse seda Itaalias ka "tõeliseks" farroks. Ka Põhja-Ameerikas on farro nime all müügil enamasti polb- ehk emmernisu.

Saksamaal, Austrias ja Šveitsis on aga spelta kõige levinum. Ka Eestis kasvatatakse speltanisu laialdaselt. 

Terminoloogia on üldiselt väga segane. Näiteks inglise keeles kasutatakse farrot tihti spelta sünonüümiks, kuigi tegelikult hõlmab see mõiste veel kahte sõkalteralist nisu. Itaalias Gargagnana piirkonnas kasvatavat emmernisu kutsutakse lihtsaks farro'ks, mitte farro medio jne. 

Toiteväärtus

Farro on valgurikkam kui riis, sarnanedes pigem kinoaga. Maitse on kergelt pähkline. Kõik kolm liiki on kiudainerikkad, sisaldavad antioksüdante ja mineraale (raud, magneesium, tsink).

Kuidas köögis kasutada?

Farro on müügil kuivatatud kujul, see tuleb enne tarbimist vees pehmeks keeta. Enne keetmist võiks vähemalt 30 minutit leotada, siis keetmisaeg lüheneb.

Müügil on nii täisterakruupe kui ka lihvitud kruupe (itaalia k. semiperlato), tangu, helbeid, mannat kui ka jahu. 

Nami-Namist leiad järgmiesd retseptid:

 

Foto: Susan @ FoodBlogga

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 02.02.2021 21:52 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid