Vincotto

Mõnikord on kirjanduses juttu vincotto'st. Millega tegemist on?

Vincotto e. "keedetud vein" on Itaalia maapiirkondades levinud tume, magus ja paks veinipasta.

Vincotto valmistamiseks keedetakse kääritamata veinivirret ehk pressitud viinamarjamahla tasasel tulel, kuni seda on alles umbes 1/5 esialgsest kogusest ja virdes leiduvad suhkrud on karamelliseerunud.

Kasutatakse erinevaid kohalikke viinamarjasorte (Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera). Enne viinamarjade korjamist vincotto jaoks närtsitatakse viinamarju varte küljes umbes 30 päeva.  

Vincotto on magushapuka maitsega, aga see ei ole äädikas. Küll valmistatakse aga vincotto baasil magusat äädikat, mida võib kasutada sarnaselt balsamico-le ehk palsamiäädikale (Vinegar of Vincotto, Vincotto vinegar, Vincotto balsamic). 

Protsessi tunti juba Vana-Roomas, kus saadud magusat veinipastat kutsuti sapa (ladina k) või epsima (kreeka k) - neid nimetusi kasutatakse vastavalt Itaalias ja Küprosel ka tänapäeval.

Vincotto valmistamine on levinud Emilia Romagna, Veneto, Lombardia, Apulia, Basilicata, Sardiinia ja Marche aladel.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 27.01.2020 13:45 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid