Soome presidendiproua Ellen Svinhufvud ja tema tort

Soome üks armastatuimaid torte on Ellen Svinhufvudin kakku, mille põnevast loost proovime ülevaate teha.

Ellen Svinhufvudi kook on üks Soome tuntuimaid kooke, mida serveeritakse juba 1930ndatest aastatest Soome presidendi vastuvõttudel 6. detsembril. Kook on nime saanud Ellen Svinhufvudi (1861-1953) järgi, kes oli Soome kolmanda presidendi Pehr Evind Svinhufvudi (1861-1944, president aastail 1931-1937) abikaasa.

Ellen Svinhufvud (sünd. Timgren) sündis Turu linnas. Veel hilisteismelisena kohtas ta noort kohtunikku, hilisemat Soome presidenti Pehr Svinhufvudi. Pulmad peeti, kui noored olid 20aastased. Noorpaar ostis endale Luumäe külla Kotkaniemi talu, kuhu võeti kohe kanad, hiljem ka lambad, küülikud, lehmad ja hobused. Eelmise sajandi alguses saadeti peremees, suur Soome iseseisvuse eest seisja, aga Siberisse asumisele. Truu abikaasana otsustas Ellen mehega kaasa minna. Ellen käis mehe juures Siberis neljal korral, viimasel korral, pärast oktoobrirevolutsiooni, tuli ta tagasi juba vabanenud abikaasaga iseseisvasse Soome vabariiki.

Muide, abikaasa Pehr Evind ehk Ukko-Pekka, nagu soomlased teda kutsusid, oli meie tollase riigivanema ja peaministri Konstantin Pätsi sõber ja külastas 1934. aastal ja 1936. aastal ka Eestit. 

Ellen Svinhufvud suri Kotkaniemis 1953, aasta augustis, olles 83 aastat vana. 

Presidendiproua lemmiktort

Presidendi abikaasana pidi Ellen Svinhufvud tihti külalisi võõrustama - näiteks igal neljapäeval käisid kohvitamas erinevad tähtsad prouad. Kohvilauas pakuti erinevate Helsingi kondiitriäride kooke ning Ellen Svinhufvudi eriliseks lemmikuks sai Oy Stella Konditoria Ab müüdud mandlibeseetort (soome k. mantelimarenkikakku) "Frasilité", mida ta tellis ikka uuesti ja uuesti. Kondiitriäri taipas uurida, kas nad tohivad Frasilité koogile panna tema nime ning Ellen Svinhufvud oli sellega päri. Nii saigi kook nimeks Ellen Svinhufvudin kakku ja sellest sai kuulsa kondiitriäri populaarseim kook ning seda juba 1930ndate alguses.  

Tordiskandaal

Stella Konditoria registreeris tootenime Ellen Svinhufvudin kakku 1994. aastal. Torti müüdi kondiitriäri enda kaudu, ent ligi kolmandik tortidest jõudis ostjateni Stockmanni koogivitriini abil. 2006. aasta kevadel aga otsustas Stockmann loobuda Stella Konditoria teenustest ning lisas tootevalikusse identse tordi hoopis Sans Rival nime all. Alguses oli tordikarbil isegi kirjas, et Sans Rival torti pakuti Ellen Svinhufvudi kohvilauas, mis muidugi ei meeldinud Stella Konditoria omanikele. Stockmanni tegevus mõjutas oluliselt Stella Konditoria müüginumbreid, töötajaid tuli lahti lasta ja vaid kaks aastat hiljem, 2008. a oktoobris läks pea sada aastat tegutsenud koogiäri pankrotti. 

2009. aasta kevadel jõudis tort taas Helsingis ja mujalgi müüki - pankrotipesast ostis tordi valmistamise ja nime kasutamise õigused Billnäs. Siit leiad nimekirja müügipunktidest.

Küpseta ise!

Et ka mujal Soomes elavad inimesed saaksid populaarset kooki küpsetada, avaldas Stella Konditoria retsepti 1956. aastal ajakirjas Kotikokki ("Kodukokk"). Ellen Svinhufvudi kuulsa mandlitordi retsepti leiad siit.

Lugu ilmus Nami-Namis detsembris 2018.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 06.12.2023 09:46 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Tiiu S.
postitatud 09.03.2021 09:37

Olen seda kooki teinud, retsepti võtsin kusagilt soome ajalehest, kui Soomes elasin. Kook oli maitsev, aga väga rammus oma rohke võikreemiga.

Marika Kubu
postitatud 06.12.2021 18:45

Tänavu peab ise kodus seda kooki tegema, sest pidu ei toimu.

Reena V.
postitatud 07.12.2023 09:55

Kas see on äkki see kook, mida Pagaripoisid Helle koogi nime all müüvad? See on väga hea kook. Sattusin ostma kui oli töö juurde gluteenivaba kooki vaja. Jube hea on! Ainult et varasem Soome lipu ja apelsiniviiluga kena ümbris on asendunud kleepsuga plaatikkaanel. Ma isegi ei osanud seda kooki enam leida, sest pakendi kujundus oli muutunud.