Pärnumaa maitsed annavad Eesti toidupiirkonna tiitli edasi

Laupäeval, 4 . mail antakse Eesti toidupiirkonna tiitel üle Vana-Võromaale. Sel puhul kutsuti Pärnumaa toidutootjad ja koostööpartnerid tänuüritusele, et vaadata aastale tagasi, teha kokkuvõtteid ning tänada tublimaid Pärnumaa maitsete saadikuid.

Piirkondlikul toiduaastal plaaniti võõrustada miljonit Pärnumaa maitsete saadikut. Liivi Lahe Kalanduskogu tegevjuhi Esta Tamm sõnul sai eesmärk täidetud, kuna lisaks toidupidude külastajatele ning kohaliku toidu nautijatele siinsetes kohvikutes-restoranides, jõudsid Pärnumaa maitsed ka riigipiiridest laugemale. “Pakkusime Pärnumaa maitseid Valgevenes, Saksamaal ja Šotimaal ning võõrustasime muuhulgas ka külalisi Guatemalast. Tulevikus plaanime Pärnumaa maitseid ka teistes kaugetes paikades tutvustada,” lisas Tamm.

Pärnumaa maitsete aasta eestvedajate kinnitusel on aasta igati korda läinud ja püstitatud eesmärgid täidetud. Piirkonnas said alguse mitmed traditsioonid. Kohalike kohvikute ja restoranide menüüdest leiab järjest enam piirkonnas kasvatatud toorainet. Lisaks loodi toidumeene konkursi raames mitmed põnevad tooted nagu tammetõrujahust küpsised, kartulivorstid ja mustsõstramaiused, mis üleöö kuulsaks said ja tegijatele tellimuste laviini kaasa tõid. Nüüdsest on kohalikud maitsed kergemini kättesaadavad ka kohalikule elanikule, sest nii Taluturul kui ka Rimi Talu toidab letis on Pärnumaa tooted tähistatud.

Pärnu kesklinnas asuva kohviku Cafe Grand perenaise Riina Rand sõnul said nad Pärnumaa joogipakkujate rohkusest inspiratsiooni ning koostasid spetsiaalse kohaliku joogi menüü. “Sügisesel lõikuspeol tutvustati enam kui 150 piirkonnas toodetud jooki, alustades mahlajookidest ja lõpetades kangemate napsudega. Enamus Pärnumaal toodetud joogivalikust on nüüdsest saadaval ka Pärnu vanimas kohvikus Cafe Grand spetsiaalses joogimenüüs,” kinnitas Rand.

Pärnumaa valiti Maaeluministeeriumi poolt Eesti toidupiirkonnaks aastal 2018, mil piirkonnas toodetud toidule ja toidukultuurile pöörati aasta jooksul suuremat tähelepanu. Pärnumaa maitsete aasta elluviimist toetasid Maaeluministeerium, Rohelise Jõemaa Koostöökogu, Liivi Lahe Kalanduskogu, Pärnu Lahe Partnerluskogu, Pärnumaa Omavalitsuste Liit ja Pärnumaa Arenduskeskus ning rahastati Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Leader-programmist.

Pressiteade 3.5.2019

Pressiteade
postitatud 04.05.2019 16:47 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid