Olen Gretel Murd ja tegutsen aktiivselt mitmes kohas. Töötan kahes kohas tugiisikuna ja olen Eesti Kurtide Liidu juhatuse liige – tegelen seal kommunikatsioonivaldkonnaga. Miks olen siin? Just täna on mitmekesisuse päev. Selle päeva eesmärk on märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ühiskonnas ja teiseks tuletada meelde, et me pole ühesugused.
Meie Eesti on mitmekesine ja ehk märkasid, et ka mina olen eriline – miks? Suhtlen eesti viipekeeles, sest olen kurt. Meie kogukond on väga eriline ja väike, meid on umbes samapalju kui elanikke Tõstamaa vallas – 1300 inimest. Enamasti on meie emakeeleks eesti viipekeel, mis on muide võrdses staatuses meie riigikeelega. Miks nii? Sest keeleseaduses on tunnustatud eesti viipekeelt iseseisva keelena alates 2007. aastast.
Ka meie vajame, et kommunikatsioonis meiega arvestataks ja saaksime kätte täisväärtusliku info omaenda emakeeles. Ei tohiks unustada, et meil on olemas iseseisva keelena eesti viipekeel ja ka armas kogukond.
Kuulus kokk Gordon Ramsay ütleb “Ära unusta soola ja pipart ning maitsta!” Kui toidus puudub sool ja pipar, siis ei kõlba see süüa. Kui kurtidel inimestel puudub viis saada vajalikku infot, siis meie kurtide kogukonnal tekib infobarjäär - nad elaksid nagu isolatsioonis.
Seega täiuslik retsept = suurepärane info kättesaadavus kurtide kogukonnale!
Mitmekesisuse päeva puhul jagan teiega üht minu lemmikretsepti - gnochhid trühvlitega. See toit meeldib mulle, kuna see annab mulle maksimaalselt energiat ja on täis imelisi maitseid, millest ei saa isu kunagi täis!
(kahele)
500g kartuli-gnocchisid (leiad nt Rimist või tee Nami-Nami retsepti järgi)
250 ml toidukoort
parmesani soovi järgi
1 küüslauguküüs
1 sl võid
soola ja pipart maitse järgi
musta trühvlit maitse järgi
Pane paksu põhjaga poti põhja või ning kuumuta poti põhjas hakitud küüslauk. Lisa toidukoor ja parmesan, sega korralikult ning lisa maitse järgi soola-pipart. Kaste ongi valmis!
Keeda gnocchisid, kuni nad tõusevad veepinnale ning seejärel kurna ja lisa kastmele. Sega läbi, lisa maitse järgi trühvlit ning maitsev roog ongi valmis!