Reisiampsud #1: Helen Saluveer & Island

"Reisiampsud" on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, kuidas reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Esimesena uurime MoeKunstiKino eestvedaja Helen Saluveeri käest, millised maitseelamused tal hiljutiselt Islandi-reisilt meelde jäid. 

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Käisin juuni keskel Islandil ja reis kestis umbes nädala.

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Kuna ööbisime Airbnb kaudu leitud korteris, siis hommikusöögiks oli kodune puder moosiga.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Kõige erilisemaks toiduelamuseks oli mägede vahel asuva haimuuseumi delikatess - mädandatud haikala ehk kæstur hákarl. Kuna haidel neere ei ole, siis kõik nende jäägid ladestuvad lihastesse. Toorelt on liha mürgine ning selle söögikõlbulikuks muutmise ehk fermenteerimise protsess kestab kuid. Olin sellest toidust varem lugenud ja teadsin, et sellel on kohutav lõhn ja maitse. Ilmselt oli meile pakutud hai nii hästi valmistatud (või oli ta ehk üsna noorelt oma otsa leidnud), aga koos tükikese leivaga oli see täitsa söödav. Võtsin isegi mitu tükki. Hiljuti meie hulgast lahkuda otsustanud kokk Anthony Bourdain on seda aga nimetanud kõige kohutavamaks maitseelamuseks üldse.

Islandil on üha enam hakanud levima tänavatoidukultuur ning eelkõige jäid silma hot doge ja fish’n’chipse pakkuvad putkad. Pikkade ekskursioonipäevade vahepalaks sai mõlemad ka ära proovitud ning kiire ampsuna olid need üsna head.

Eraldi tooksin esile Islandil pakutavaid suppe. Mitte, et need kõik kohaliku retsepti järgi oleks valmistatud, aga väikestes asulates söögipause tehes või mõne muuseumi toidukohta külastades proovisin erinevaid suppe, mis Islandi mõistes üsna taskukohased ning samas toitvad ja maitsvad. Kuna Islandil on merest püütava kraamiga üsna head lood, siis eriti head olid mereannisupid.

Ja muidugi nautisime ka rahvuslikku piimatoodet ja kohalikku uhkust skyri. Ühes toidukohas pakuti tiramisust tuletatud ülihead magustoitu skyramisu, mis on palju maitsvam, kui selle itaaliapärane esivanem!

Nami-Nami soovitab:

Vaata Nami-Namis olevaid Islandi retsepte siit. Skyri kohta leiad rohkem infot siit.

Järgmine MoeKunstiKino leiab aset juba oktoobris kinos Sõprus!

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 30.06.2018 17:51 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 01.07.2018 07:33

Islandi retseptidega on meil siin Nami-Namis ikka väga pahad lood, tunnistame pattu ja mõtleme, kuidas edasi minna :)

Triky
postitatud 01.07.2018 15:58

Minule jäi Islandist meelde, et kôik oli ulme kallis - kalasupp 27.-, omlett 12.-, vôileib 6.-, 100gr piimašokolaad 7.- jne. Kuid muidu huvitav koht :)

Helen
posted on 01.07.2018 22:01

Triky, see ilmselt oleneb aastast ja kohast jne. Sealne toidupoodide kett Bonus oli täitsa mõistlike hindadega ja minu söödud supid olid 12-15 euro ringis. Aga kuna keskmine palk on seal 3000 euro kanti ja miinimumpalk 2200 eurot, siis kusagilt peavad need palgarahad ju tekkima ;)

Pille
postitatud 05.07.2018 15:08

Ja üleüldse tahaks Islandile minna. Peab plaani võtma!