Millised taimed sobivad vannituppa?

Taimed lisavad ruumidesse hubasust ning parandavad toaõhku. Nendega saad täiendada olemasolevat sisustusstiili ning luua meeleolu. Ei ole ses osas erandiks ka vannituba.

Siiski tuleb vannituppa elusaid taimi valides arvestada muust korterist erinevate tingimustega: soe niiske õhk ja kesine valgustus.

Niisket õhku armastavaid taimi leidub palju – erinevad orhideed, sõnajalad, bromeelialised, tillandsiad jt. Taimede valiku vannituppa määrab ära eelkõige valgustusvõimalus, sest valgus on taimedele vältimatult vajalik.

Õnnelikud on need, kel on aknaga pesuruum. Pika hämara ajaga sügis- ja talvekuudel tuleb siiski ka aknaga ruumis taimedele kasuks lisavalguse andmine. Ent ka vaid tehisvalguse abil saab edukalt taimi kasvatada, selleks pakuvad aianduspoed erinevaid taimelampe.

Õhuparandajad

Toataimede hulgas on uuringute põhjal esile tõstetud taimi, mis teistest efektiivsemalt filtreerivad ümbritsevast õhust kahjulikke ühendeid. Taimelehed seovad ka õhus lenduvaid tolmuosakesi.

Vannituppa sobivad neist hästi vastupidav tups-rohtliilia Chlorophytum comosum ja Wallise tõlvlehik Spathiphyllum wallisii. Mõlemad lepivad ka veidi hämarama valguse ja niiske õhuga.

Õhuniiskust tarbivad edukalt ära erinevad toasõnajalad ja tillandsiad. Sagedase vannitoakasutuse puhul polegi neid vaja lisaks piserdada.

Taimed, kellele vannitoas ideaaltingimusi küll pole, kes aga siiski on üsna vastupidavad, võib tõsta vannituppa mõneks ajaks ning mõne aja möödudes jälle paremasse kasvukohta tagasi. Näiteks lõhnavate lehtedega mürdi Myrtus communis, pelargooni Pelargonium sp või rosmariini Rosmarinus officinalis võid mõneks ajaks tuua vannituppa hinge rõõmustama. Need taimed sisaldavad eeterlikke õlisid ning rikastavad õhku inimese organisemile soodsalt mõjuvate biogeensete ühenditega. Kui aga on näha, et mõni vannitoas elav taim end hästi ei tunne, siis paiguta ta ümber sobivamasse kohta.

Taimed pakuvad palju võimalusi

Ühe suurema taimega saad muuta sisustuse stiilseks. Suur tups-rohtliilia puhmas mõjub igati luksusliku aksessuaarina. Näiteks pesa-raunjalg Asplenium nidus või riistarn Carex brunnea annavad oma lehestikuga hoopis erineva mulje. Samas saab muljet luua ka mitme pisema taime kokkusobitamisel, mis loob lõunamaist troopikameeleolu. Õrnade lehtedega kõrge nefroleep Nephrolepis exaltata ja talbjas adiantum Adiantum raddianum on väga head vannitoataimed, nagu ka Wallise tõlvlehik Spathiphyllum wallisii ja roomav viigipuu Ficus pumila.

Lihtsa lehejoone, ent elegantsete õitega orhideedega saab lisada rohelisele ka muid värviüansse. Eriti vastupidavalt ja pikalt õitsevad hübriidsed kuukingad Phalaenopsis.

Piisava valgustuse korral lisavad klaasanumas kasvavad pinda katvad veetaimed, näiteks sametjate lehtedega vesisalat Pistia sp, ruumile ootamatu eksootilise nüansi. Efektne sisustusdetail on ka näiteks veetaimede ja tigudega akvaarium. See nõuab küll pisut rohkem hoolt, ent kindlustab ruumis pilkupüüdva detaili. Kel tahtmist, võib katsetada ka samblaterraariumiga, ent meie õueliigid kipuvad nautima jahedamat kliimat.

Väikese vannitoa puhul on võimalus valida roni- ja ripptaimi. On taimi, mis kasvavad ka lihtsalt ilma mullata, saades toitaineid õhust. Näiteks orhideedest ei vaja juurte ümber substraati vandad. Viimasel ajal populaarsust koguvad erinevad tillandsiad ehk nn õhutaimed kasvavad looduslike epifüütidena puutüvedel. Nende hallikad habemevanikud või leherosetid edenevad hästi vaid piisava soojuse, õhuniiskuse ning valguse olemasolul.

Vannituppa sobivaid taimi:

  • Jaapani fatsia
  • Meeldiv monstera
  • Filodendron
  • Kuld-nõelköis
  • Luuderohi
  • Aglaoneema
  • Vääris-mägipalm
  • Nefroleep
  • Adiantum
  • Tillandsia
  • Tõlvlehik
  • Tarnad
  • Tups-rohtliilia

NB! Tutvu taimega enne kojutoomist!

  • Vali vannituppa taimed, mis taluvad varjulist ruumi, kõrget temperatuuri ning suurt õhuniiskust.
  • Ilma aknata vannitoas saab taimi kasvatada vaid sobiva kunstliku valguse olemasolul.
  • Mitmed toataimed (luuderohi, monstera, filodendron) võivad olla lastele ja lemmikloomadele mürgised.
Tiina Tammet
postitatud 29.01.2018 21:39 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


mina
postitatud 29.02.2020 15:46

suurepäraelt sobivad ka orhideed. Muidugi eeldavad siiski valgust.