“Euroopa Liidu toidumärgistusstandardite kohaselt saab pakendil välja tuua süsivesikute koguse ja suhkrute koguse, mis ei võrdu aga sugugi valge, nn. lauasuhkru kogusega,” kinnitas Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin.
Tema sõnul on piimatoodetes tegelikkuses kolme tüüpi suhkruid:
Kui aga pidada meeles paari lihtsat põhitõde, ei tohiks Valio esindaja sõnul tootes sisalduvate lisatud suhkrute koguse arvutamine raskusi valmistada. Kõigepealt tuleb selgeks teha, kas tegemist on piima- või hapendatud piimatootega.
“Tavalises piimas ja piimajookides sisaldub ligikaudu 5 grammi naturaalset piimasuhkrut ehk laktoosi 100 grammi toote kohta. Hapendatud piimatoodetes on jogurti- või keefiribakterid hapnemisprotsessi käigus osa laktoosi ära tarbinud, mistõttu on hapendatud piimatoodetes laktoosi keskmiselt 3,5g/100g toote kohta. Lisatud suhkru koguse arvutamiseks tulebki esimesena arvutada suhkrute kogusest maha laktoos,” sõnas Kalbin.
Nüüd tuleb suhkrute kogusest maha arvutada marjadest ja viljadest pärinev fruktoos ja glükoos. “Üldjuhul on fruktoosi ja glükoosi maitsestatud piimatootes tavalise 3-4% viljasisalduse korral ca 0,3 grammi ja eriti marjastes ca 15% viljasisaldusega toodetes kuni 1,5 grammi 100 grammi kohta,“ ütles Kalbin.
Tema sõnul näitab see lihtne arvutus, et lisatud suhkru osakaal võib marjajogurtites olla kuni kaks korda väiksem kui pakendile märgitud suhkrute osakaal. Laktoosivabade toodete puhul on olukord pisut erinev, sest nende puhul sõltub suhkrusisaldus tootmistehnoloogiast.
“Valio algatas möödunud aastal suhkrutalgud, mille eesmärk on vähendada meie toodetes lisatud suhkru osakaalu aastaks 2020 tervelt 30%. Suhkru vähendamise aktsioon annab aga tulemust ainult juhul, kui tarbija teadvustab vajadust piirata valge suhkru osakaalu oma igapäevamenüüs ning hakkab ka tähelepanelikumalt silmitsema tootepakendeid,” kinnitas Kalbin.
Vaata näiteid suhkruvalemi kasutamisest Valio toodetes: