Maakera kuklapoolel veini maitsmas

Tänu veinifirmale Pernod Ricard Estonia õnnestus mul jaanuaris väisata maakera kuklapoolt ja oma silmaga näha seda, kuidas inimesed pea alaspidi käies suudavad probleemideta veini juua. Meie otsene võõrustaja oli Austraalia veinihiid Jacob's Creek, kes spondeeris samal ajal ka Austraalia lahtiseid tennisemeistrivõistlusi Melbourne'is. Tänu sellele õnnestus meie rahvusvahelisel seltskonnal kuulsal Rod Laver Arenal vaadata näiteks matši maailma esireketi, šotlase Andy Murray ja noore andeka venelase Andrei Rubljovi vahel.

Kokku olid üle ilma Austraaliasse kutsutud inimesed, kes olid miskitpidi seotud Jacob's Creeki Our Table kampaaniaga. Mõistagi ootasin huviga külaskäiku Adelaide'i külje all olevasse Barossa orgu, mis on ilmselt kogu Austraalia tuntuim veinipiirkond, kus veinitootmise panid 19. sajandil käima Sileesiast pärit sakslased. Loomulikult oli mul suur huvi proovida koha peal selle kandi kuulsaid Chardonnay ja Shiraz veine, aga ette oli ka teada, et tänapäeval katsetatakse seal samuti Pinot Noir'i, Rieslingu, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc jt sortidega.

Minu kõige suurem veiniüllatus Barossas oli Jacob's Creek Double Barrel Shiraz, vein mis oma teise laagerduse läbib vanades viskivaatides. Selle veini liköörses lõhnas on vürtse, tumedat ploomi ja rösti. Veini maitse on täidlane, marjane ja mõnusalt šokolaadine. Tunda on tammevaadist tulenevat õrna röstist vanilli. See vein sobib oivaliselt grillitud ja röstitud liharoogadega, aga pole paha ka šokolaadidessertide saatjana.

Kõikidest proovitud veinidest meeldis mulle väga ka 2015. aasta Limited Release Adelaide Hills Pinot Noir*. Olen selle raskesti kasvatatavast viinamarjast tehtavate ja parimas versioonis elegantsete ja nüansirikaste veinide suur austaja. Loomulikult tulevad selle marja parimad veinid Prantsusmaalt Burgundiast, aga häid ja odavamaid Pinot Noir veine saab tänapäeval ka Uus-Meremaalt, Tšiili Limari orust, Californiast ja selgus, et isegi päikeselisest Austraaliast Adelaide'i küngastelt.

Adelaide Hills Pinot Noir on mõnusalt metsamaasikase ja vürtsika lõhnabuketiga elegantne ja mahlane vein, mis sobib kenasti pardiprae või kergemate lambalihast roogadega.

Rõõmsaks tegid tuju ka Jacob's Creeki vahuveinid. Nii 2016 aasta värskusest pakatav Jacob's Creek Reserve Sparkling Chardonnay Pinot Noir kui ka suviselt ergutav Jacob's Creek Sparkling Rosé.

Esimese tsitruseline lõhnabukett sisaldab värskete maasikate nüanssi ja värskelt ahjus küpsetatud leiva hõngu. Vahuveini karge maitse on kreemjas ja pakub küpsise ja pähkli noote. See kuninglik jook sobib kenasti pidulikeks puhkudeks, aga on hea saatja ka austritele, merevähile ja Camembert'i juustule.

Austraalia südasuvi oli tõeliselt palav, mõnel hetkel küttis päike õhu pea 40 kraadini ja mis saab olla sellises kuumuses mõnusam jahutaja kui jääkülm hea rosé vahuvein. Hästi jahutatud Jacob's Creeki Sparkling Rosé sobis selles saunakuumuses nagu valatult. Pinot Noirile iseloomulike värskete maasikate ja punasesõstra nootidele tuvastas päikesepunane nina ka Chardonnay'le omased tsitrusenoodid, mis domineerisid meeldivalt ka selle värskendava vahuveini elegantses maitses. Järelmaitse oli pehme ja ümar. Lisaks suvekuumusest roidunud seltskonna värskenduseks võib selle mullijoogiga üheskoos nautida nii tapaseid kui ka muud mõnusat näputoitu enne pearoogi.

Valgetest veinidest hoidis Austraalia kuulsate Chardonnay veinide mainet minu jaoks kenasti üleval Jacob's Creek Reserve Adelaide Hills Chardonnay, vein mille lõhnas oli Chardonnay'le iseloomulikku tsitrust, virsikut ja viigimarja, aga ka india pähklit ning seedrimänni nüanssi. See kompleksne ja elegantne vein oli parajalt kreemjas ja meeldivalt pika järelmaitsega ning sobib oivaliselt röstitud kanaliha ja kooreses kastmes pastaroogadega.

Üllatavalt hästi sobisid kokku ühel degustatsioonil pakutud 2015. aasta Jacob's Creek Cool Harvest Pinot Grigio ja õrn sea kõhuliha koos grillitud maisiga. Enamasti Itaaliast tuntud viinamarjast valmistatud veini lõhnas segunevad värskelt korjatud pirnid ja punased õunad tsitrusenootidega. Veini maitses on lõhnast tuttavatele puuviljadele lisaks tunda head loomulikku hapet, järelmaitse on mahlane ja magusa nüansiga. Tavapäraselt sobib see vein jahutatult kenasti naistele infovahetusveiniks või värskendavaks aperitiiviks pärast pikka tööpäeva, aga on omal kohal ka grillitud mereandide ja värskete salatitega.

Jacob's Creek 2012 Centenary Hill Barossa Shiraz oli meeldivalt pehme, nõtke ja täidlane ning lõhnas küpsete punaste marjade järele. Maitses lisandus ploomi ja vürtse ja pehmet tammisust. Meie nautisime seda Barossas veiselihafileega, aga hea pidavat see vein olema ka grillitud uluki- ja kängurulihaga vürtsikas jogurtikastmes koos hummuse ja röstitud peediga.

Käisime ära ka kuulsas Steingarteni viinamarjaistanduses (ülal), kus degusteerisime Jacob's Creek Steingarten Rieslingut. See kenasti tasakaalustatud lõhnabuketiga vein pakub nii lõhnas kui maitses sidrunit ja laimi, millele liitub rieslingule omane mõnus mineraalne happesus. Hea toiduvein, mis sobib austrite, kammkarpide, magusa riisi ja sidrunikastmes Vahemere äärsete juurviljadega.

Kokkuvõttes tuleb tõdeda, et maailma veinitootjate seas oma 12 miljoni hektoliitriga kindlat esikümne kohta omav Austraalia pakub head kvaliteeti mõistliku hinnaga. Seda muidugi juhul kui suudetakse läbi rohke niisutuse, öiste marjakorjete ja kaasagse tehnoloogia leida piisav kompensatsioon sealkandi kuumale päikesele, mis küpsetab küll kenasti marjad, aga jätab veinid üheülbaliseks, lisamata neile vajalikku eripära ja iseloomu. Head veini saab ju eeskätt ikka neist marjadest, mis küpsevad veiniks põneval pinnasel ja läbi mitmekesiste ilmaolude. Ikka nii nagu ka inimesed, sest ei ole ju ükski kuulus kirjanik, kokk, kunstnik või teadlane jõudnud omal alal tippu siidipatjadel peesitades või komfordis külitades.

Oli tore veinireis, mille eest suur tänu Pernod Ricard Estoniale ja minu toredale kaaslannale Pille Petersoole, tänu kellele oskan nüüd senisest oluliselt paremini hinnata gurmeetoitudeni jõudmise rasket rada ja selleks vajalikku pühendumist. Muide, ka mind haaras sellel reisil vastupandamatu kirg enne söömist oma roast pilt teha, kõhul ju paraku pikka mälu pole :)

* Kõik Jacob's Creek veinid peale Limited Release Adelaide'i Hills Pinot Noir on müügil ka Eestis. 

Artikkel ilmus 4. veebruaril 2017

Kalev Vapper
Kalev Vapper
postitatud 16.02.2017 20:11 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid