Aneti hommikused kausismuutid

Rahvusvaheliselt tunnustatud toidublogija, -stilist ja -fotograaf Anett Velsberg jagab Nami-Nami lugejatega oma armastatud kausismuutide valmistamise põhimõtteid. 

Kausismuutid (ingl. k. smoothie bowls) on ammu juba vallutanud sotsiaalmeedia oma erksa värvi, kauni väljanägemise ning ohtra garneerigu poolest. Kuid lisaks kaunile Instagramipildile annavad kausismuutid ka hulga toitained, kiudaineid ning täis kõhu. 

Mina avastasin kausismuutid enda jaoks sel ajal kui enne ülikooliloenguid oli vaja kiiret ning toitainerikast hommikusööki. Haki banaanid, lisa marjad, püreesta ning kaunista tšiiaseemnete ning koduse müsliga. Imehea. Ma jäin nii kiirelt sellelt sõltuvusse, et päris pikalt oli see ainus hommikusöök, mida ma tahtsin. 

Smuutitegemisel on tähtsad kolm koostisosa – põhi (banaan või mango), taimne piim (mandli, riisi, soja) või ka näiteks kookosvesi, ning mis iganes lisandid sul parajasti võtta on. Mina hoian sügavkülmas igasuguseid marju ning puuvilju, mis enne said küpseks kui ma jõudsin need ära süüa. Nii on alati midagi head kohe võtta. Olenevalt lisanditest võib smuuti muuta roheliseks (näiteks lehtkapsast lisades), või isegi tumepunaseks, lisades toorest peeti. Valikuid on sõna otseses mõttes lõpmatult ning vitamiine ning toitaineid on kõigis suure hulgaga. Enne söömist lisa smuutile veel tükeldatud puuvilju, pähklivõid, seemneid ning marju ning kaunista nii ilusti kui parasjagu viitsid.

Need kellele kergest kausismuutist jääb väheks võivad puuviljade ning marjade hulka püreestada ka tooreid kaerahelbeid või leotatud toortatart. Mõlemad variandid on väga maitsvad ning hoiavad kõhu veidi kauem täis.

 

Banaani-põhjal

Kõige lihtsam viis smuutisi valmistada on kasutades banaane. Mulle meeldib küpsed banaanid tükeldada ning külmutada - siis tuleb smuuti eriti kreemine. Variante on küll miljoneid, kuid minu lemmikud banaanismuutid on küpsete viigimarjade ja vaniljega ning külmutatud banaani kausismuuti koos espresso ning kookospiimaga. 

 

 

Mango-põhjal

Küpsed külmutatud mangotükid muudavad smuutikausi eriti pehmeks ning siidiseks. Püreesta koos kookospiima või värskelt pressitud apelsinimahlaga ning kaunista troopiliste puuviljadega! Mango smuuti maitseb eriti hästi ka kõiksuguse rohelisega – näiteks spinati ning lehtkapsaga.

 

Pannil tehtud müsliga

Teine viis kausismuuti veidi toekamaks teha on lisada sellele kodus tehtud müslit. Kui parasjagu mingit juba olemas ei ole, siis kiire müsli saab ka pannil valmis tehtud segades kokku tassi kaerahelbeid, supilusikatäie kookosõli, omal soovil magustajat (näiteks vahtrasiirupit) ning neid seemneid ja pähkleid, mis parasjagu olemas on. Kuumuta pannil maladal temperatuuril, pidevalt segades, viis-kümme minutit ning ongi valmis. Tõsta kausismuuti peale ning ongi valmis!

Lisaks kausismuutidele võid leida hulga teisi taimseid hommikusööke minu blogist ning Instagramilehelt. Mõnusat kokkamist!

Anett Velsberg
Anett Velsberg
postitatud 14.09.2016 15:38 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaare
postitatud 22.09.2016 15:04

Väga isuäratavad fotod!