Käesoleval aastal esimest korda toimunud konkursil “Parim talutoit 2016” võistles 77 talutoodet 25 talupidamisest. Parima talutoote valimisel hindas professionaalne zürii nii talutoodete maitset kui ka talunike äriplaani, tootearendust ja turundust. Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kaul Nurm avaldas tunnustust kõigile konkursist osavõtjatele ja sõnas, et “parimatest parima valimine on järjest keerulisem, sest erilisi tooteid, mis oleks väärinud võitu, oli väga palju. Nurme sõnul panustavad talupidajad järjest enam maitsesse, kvaliteeti ja tootearendusse, muutes eestimaalastele ehtsa talutoidu suupäraseks ja kättesaadavaks".
Lisaks üldvõitjale pälvisid tunnustuse seitsme alamgrupi võitjad:
Parim Lihatoode 2016 – küülikulihakonserv (Palvemaja Talu)
Parim Pagaritoode 2016 – Kaarli seemnekrõps (Kaarli Talu)
Parim Piimatoode 2016 – Pajumäe mahekeefir (Pajumäe Talu)
Parim Keedis 2016 – Saaremaa Kadakasiirup (Orbu Talu)
Parim Tervisetoode 2016 – külmpressitud Tudraõli (Karmeli Talu)
Parim Maius 2016 – Minna Marmelaad “Mustikas” (Minna Sahver)
Parim Jook 2016 – naturaalne astelpajusiirup (Villagu Talu)
Konkursile “Parim talutoit 2016” esitatud talutooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid kaubanduse esindaja, toiduajakirjanikud, toidublogijad, Eesti Peakokkade Ühenduse esindajad, õppejõud, ettevõtjad ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajad.
Žürii pärast 77 toote degusteerimist 15. juulil kohvikus Kuusk Ernesto Tallinnas.
Eestimaa Talupidajate Keskliit on 1989. aastal asutatud katusorganisatsioon, mille eesmärgiks on põllu- ja maamajandusliku ettevõtlusega tegelevate peretalude esindamine ja huvide kaitsmine. Eestimaa Talupidajate Keskliidu algatusel on loodud talutoidu katuskaubamärk "Ehtne Talutoit“, mida kasutab juba üle 60 tootja.
“Parim talutoit 2016” konkursi korraldamine on turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.