Peipsiäärsed toidupakkujad, -tootjad, -nautlejad ja turismi eestvedajad võtsid vastu Peipsi Toidu Manifesti

Peipsimaa Kogukonnaköögi eestvedamisel kokku tulnud Peipsi Toidu võrgustiku järjekordsel kokkusaamisel Alatskivi lossis võtsime vastu ja allkirjastasime Peipsi Toidu Manifesti, mis kirjeldab ära Peipsi Toidu järgitavad põhimõtted.

Peipsi, Euroopas suuruselt neljas järv, seob järveäärse rahva ühtseks ja omanäoliseks piirkonnaks. Peipsi Toidu võrgustiku liikmed väärtustavad seda eripära ja eristumist Eesti toidumaastikul, et muuta Eesti toidukultuuri rikkamaks.

Viimane jääaeg on vorminud omanäolise piirkonna Peipsi järve ja selle madalike näol. Ürg-Peipsi taandudes ja järveäärse asustuse tekkides on lisaks järveandidele jäänud meile kasutada maa, mis sobib hästi sibula, porgandi ja muu köögivilja kasvatamiseks. Just Ürg-Peipsi ürgsest väest jõudu ammutades on meie esiemad ja -isad kujundanud omanäolise toidukultuuri. Täna leiab siin kilde eesti talupoegade, hõimurahva vadjalaste, setode, vene vanausuliste ja balti-saksa aadlike köögist.

Meie, Peipsi Toidu võrgustiku liikmed, tunneme suurt ühisosa Uue Põhjala köögi väärtustega ja toetame Uue Põhjala köögi manifesti põhimõtteid. Oleme uhked, et kasutame ja väärindame Peipsimaa piirkonna ressursse ning toorainet. Väärtustame oma piirkonna kultuurilist eripära, tootjaid, puhast loodust ning toome esile selle võimalused ja kvaliteedi. Meie toit on tuntud päritolu, tootja näo ja looga.

Alatskivil liitus Manifestiga 15 aktiivset Peipsi Toidu võrgustiku liiget, ootame uusi huvilisi meiega liituma. Manifestiga saab tutvuda https://www.facebook.com/maitseelamuse/

Seome Peipsimaa toidu ühtseks tervikuks, väärtustades paikkondade omapära ja ühtset kultuuriruumi.

Pressiteade 5.5.2016

Pressiteade
postitatud 05.05.2016 18:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid