Idandamine - kuidas ja milleks?

Idandamise ja idanditega on tõenäoliselt paljud meist kokku puutunud – esimesi äsjatärganud hernevõrseid peenralt napsanud või restoranis idanditega garneeritud roogi söönud, lapsena peenrale salatkressi külvanud või munadepühaks muru tärkama pannud.

Idandamine on lihtne viis endale värsket ja vitamiinirikast toitu kasvatada, vaja on teada vaid mõnda lihtsat reeglit.

Aga milleks idaneid süüa ja miks neid ise teha, kui poelettidel karbitäite kaupa osta saab?

  • Idandid on kasulikud ja mõnusad. Idandite söömine on veel üks viis, kuidas suurendada oma päevast köögiviljaportsu. Idandid annavad vitamiine, mikroelemente ja kiudaineid- täpsed kogused sõltuvad idandist. Lisaks maitsevad nad mõnusasti värskelt. Ja näevad peaaegu mistahes söögi peal kenad välja :)
  • Kodus kasvatatud idandid maitsevad paremini kui poest ostetud. Peamiselt seetõttu, et nad on värskemad. Aga ka seetõttu, et on oma hoole ja armastusega kasvatatud :)
  • Idandamine on võimalik aastaringi! Seega saab endale värsket toiduainet kasvatada ka sel ajal, kui muud rohelist vähe saada on.
  • Idandamine on hea võimalus õpetada lastele taimede kasvamisest, toidust ja muudest huvitavatest teemadest.
  • Kodus kasvatatud idandid on odavamad kui poest ostes.
  • Idandamine on keskkonnasõbralik!
  • Idandamine annab võimaluse ise endale midagi kasvatada. Ka siis, kui põllulappi võtta pole.

Mida idandada?

Seemneid: lutsern, lambalääts, redis, till, rukola, salatkress, apteegitill, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned jne.

Kaunvilju: hernes, läätsed, munguba, kikerhernes jne.

Teravilja: nisu, kaer, oder, rukis jne.

Soovitav on osta idandamiseks mõeldud seemned/terad mahedana.

 

 

Milles ja kuidas idandada?

On olemas erinevaid spetsiaalseid idandamisnõusid ja lihtsamaid „kodukootud“ variante, mis samuti efektiivsed on.  Kõiki viise ma siin tutvustama ei hakka, rõhun rohkem nendele, mida ise kodus ilma spetsiaalsete vahenditeta teha saaks.

Purk võiks eelistatult olla klaasist ja sellel võib olla spetsiaalkaas (pildil roheline kaas, millel on avad sees + lisaks “jalake“, mille abil purk juba õiges, tagurpidi asendis seisab). Sellist purki saab osta paljudest mahepoodidest. Samalaadse süsteemi saab ise teha - võta klaaspurk, lõika selle peale sobivas suuruses kahekordne marli ning leia üks kumm, millega marli kinnitada. Süsteemil ei ole küll jalakest, aga seda saab asendada purki õiges suuruses kaussi asetades. Ükskõik, kas spetsiaalkaanega või isetehtud süsteemiga purk - mõlemal juhul on tagatud õhu ligipääs purki ning vee väljapääs purgist.

Purgis saab idandada paljusid seemneid, kaunvilju (eriti hästi sobib näiteks mungoale, lutsernile), aga see ei sobi kõrgeks kasvavate idandite/võrsete kasvatamiseks (näiteks hernes, teraviljad) ega geelja kattega seemnete idandamiseks (näiteks salatkress, rukola).

Purgis idandamise põhireeglid: pane kuivad seemned purki ja vala neile puhas (eelistatult toasoe) vesi peale. Pane spetsiaalne kaas/isetehtud marlisüsteem peale. Lase üleöö liguneda. Hommikul vala vesi ära, loputa seemned puhta veega üle, kurna vesi läbi kaane ära. Aseta purk veidi viltu, tagurpidi asendis pimedasse ruumi seisma. Loputa seemneid kaks korda päevas, hommikul ja õhtul, toasooja veega. Pea hoolega silmas, et purki liigset vett ei jääks!

Paari päevaga on idandid valmis. Nüüd võid purgile peale keerata õhukindla kaane ja asetada idandid külmkappi. Tarbi nad mõne päeva (kuni nädala) jooksul ära!

 

 

Idandamiseks saab kasutada ka erinevaid kandikuid. Head on nad kõrgete idandite/võrsete kasvatamiseks. Kui osta mõni spetsiaalne kandik, on kindlasti kaasas kasutusjuhend- järgi seda! Põhimõte on samalaadne purgisüsteemiga – seemneid on vaja loputada ja veel lasta ära nõrguda.

Osasid seemneid/terasid on kasulik idandada mullapinnal – ka seljuhul on idandamisaluseks kandik. Peamiselt vajavad mullapinda erinevad orased ja näiteks hernevõrsed. Kuigi mõlemaid on võimalik ka ilma mullata kasvatada.

Mulda või substraati vajavad ka geelja kattega seemned. Mina kasutasin substraadi asemel majapidamispaberit- võtsin aluse, asetasin sellele kahekordselt majapidamispaberi, puistasin peale salatkressi seemned ning tegin paberi niiskeks. Edasi hoolitsesin, et paber püsiks niiske (aga mitte liiga märg!) – selleks oli vaja kaks korda päevas paberile vett tilgutada. Mõne päevaga olid idandid pisikeste lehekeste staadiumis- siis tõstsin nad valguse kätte, et lehekesed läheksid roheliseks.  Seega majapidamispaber toimis küll!

 

Kaua läheb?

  • Kaunviljade idandamine võtab 2-4 päeva
  • Köögiviljaseemnete idandamine võtab 5-7 päeva
  • Sültjate seemnete idandamine võtab 5-7 päeva
  • Teravilja oraseks 8-10 päeva
  • Võrsete kasvatamine 8-10 päeva

Tähelepanekuid:

  • Idandamine ei vaja valgust. Valguse kätte tasub tõsta need taimed, mis idandi staadiumist tõusme staadiumisse jõudnud on  ehk omavad pisikesi lehekesi. Lehekeste roheliseks muutumiseks on vaja valgust (vaata viimastelt piltidelt – salatkress poolepäevase vahega)
  • Idandeid tuleb hoida piisava niiskusega, halb on nii kuivus (siis ei idane) kui ka liigniiskus (siis läheb hallitama).
  • Idandamiseks sobivaid seemneid leiab palju ökopoodidest – tavaliselt on pakil ka õpetus, kuidas vastavat seemet idandada.

Kasuta idandeid näiteks nendes retseptides:

Loe veel:

Artikkel ilmus aprillis 2016

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 18.01.2019 20:54 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Katrin Tammeoja
postitatud 22.04.2016 13:28

Meil käivad idandid (peamiselt munguba) leiva peale- sulatatud- või toorjuust alla ja idandid peale. Ja loomulikult söövad lapsed neid lihtsalt lusikaga või pisatavad peoga suhu.