Kuidas puhastada hõbedast söögiriistu?

Kellel kodus mõnigi hõbedast või hõbetatud lusikas/kahvel/nuga on, on kindlasti kokku puutunud murega, et aja jooksul hõberiistad tuhmuvad ning nende pinnale tekib tume kiht. See, nagu me keemiatunnis õppinud oleme, on seepärast, et metallid on reaktiivsed materjalid, mis puhtal kujul esineda ei taha, vaid reageerivad väliskeskkonnaga.

Et seda tülikat tuhmi kihti söögiriistadelt maha saada, võib kasutada neidsamu keemiatunnis saadud teadmisi ja tekitada reaktsiooni, mis puhastab hõbeda pealispinna (ja veel niimoodi, et hõbedat kaotsi ei lähe – mida juhtub, kui nt lihtsalt lapiga hõõrdudes puhastada).

Kuna mina keemik ei ole, jätan ma esialgu keemilised valemid siia kirja panemata :) . Aga elektrokeemiline protsess toimib tänu sellele, et a) alumiinium (mis on foolium, eks) on kergemini reageerivam metall võrreldes hõbedaga, b) sooda eemaldab alumiiniumilt pealmise kihi, et puhas alumiinium saaks esile tulla ning reageerima hakata ja c) kuumus (ehk kuum vesi) kiirendab protsessi.

Seega, vaja on:

Suurt anumat, mille sisse hõberiistad ära mahuvad (eelistatult klaasist, see on keemiliselt neutraalne)

Fooliumit

Söögisoodat

Vett

 

Tee nii:

  1. Pane vesi keema.
  2. Kata anuma põhi ning küljed fooliumiga, aseta sellesse tuhmunud hõberiistad. On vaja, et söögiriistad fooliumiga kokku puutuks!
  3. Kata söögiriistad soodaga
  4. Kui vesi on keema läinud, vala keev vesi soodaga kaetud hõberiistadele ja vaata, kuidas protsess töötab – sooda hakkab mullitama ja hõberiistad puhastuvad sekunditega (vajadusel hoia lahuses mõned minutid). NB! söögiriistad peavad veega kaetud saama!
  5. Tõsta (tangide abil – vesi on ju kuum!) hõberiistad lahusest välja, kuivata nt köögipaberiga (see eemaldab ka kõik lahtise mustuse, mis veel lusikate pinnale võib jäänud olla). Soovi korral loputa külma puhta veega üle.

 

 

* Reaktsiooni käigus lendub õhku „mädamuna lõhnaga“ gaasi, seega soovitan puhastusprotsessi läbi viia avatud akna/tõmbekapi alusi!

NB!

  • Kasuta selle puhastusviisi puhul ilma kaunistuskivideta/emailimata söögiriistu!
  • Minul toimis selline puhastusviis nii hõbedaga (proovisin 925* ja 830*) kui melhioriga
  • Kahtlemata võib nii puhastada ka hõbeehteid, mitte ainult lusikaid-kahvleid :)

 

Artiklit toetab kodumaiste naturaalsete puhastus- ja pesuvahendite tootja MULIERES:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 14.03.2016 17:25 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 17.03.2016 15:23

Nii lihtne ongi? :O :)

Kristel Kesk
postitatud 26.12.2016 14:47

Toimib väga hästi ka ehete puhul!

emane
postitatud 19.07.2017 17:59

suht norm :)

Siiri Essenson
postitatud 25.03.2018 10:46

Foolium ja sooda ja keeda potis natuke. Toimib imehästi.