8. märtsil ilmus Delfis artikkel hoiatava pealkirjaga "Doktoritöö: enamikul Eesti poodides müüdavast linnulihast leiti nakkushaigusi põhjustavaid baktereid". Enne seda Postimehes: "Eestis müüdav linnuliha on saastunud haigustekitajatega".
Artikleis kirjutatakse, et Maaülikoolis kaitstud doktoritöö jaoks tehtud uuringu tulemused näitavad, et Eestis toodetud ja Eestisse imporditud linnuliha on saastunud kampülobakteri või listeeriabakteriga, mis põhjustavad soolepõletikke ning listerioosi haigestumist. Erinevates meediaväljaannetes tuuakse välja, et suisa 100% proovidest oli nakatunud. Meelerahu huvides ei tahaks siinkohal artiklitel pikemalt peatuda. Otsimine näitas, et tegemist oli osava manipuleerimisega asjaliku teadustöö sisuga.
Kõige paremini sobiks olukorda valgustama Toiduliidu vastus:
Artikli kommentaaris on selgitusega sõna võtnud doktoritöö juhendaja, Maaülikooli toiduhügieeni professor Mati Roasto, kes nendib, et ajakirjanduslik käsitlus töö sisust on eksitav. Ka tema kinnitab, et Eestis toodetud linnuliha on ohutum võrreldes paljude EL-i maadega ning doktoritöös pole kindlasti väidetud seda, et linnuliha ei tohiks tarbida. Seega soovitan kindlasti teil meelerahu nimel selle kommentaariga tutvuda.
Artikli probleem seisneb selles, et on jäetud mainimata asjaolu, et uuring põhineb andmetel, mis pärinevad enamjaolt 2002. aastast – tänaseks on meie tööstused teinud sedavõrd palju uuendusi tootmises, et sellised bakterinäitajad ei ole enam võimalikud.
Teiseks on artiklis jäetud mainimata asjaolu, et kanaliha nii professionaalses köögis kui ka koduköögis töödeldes kehtivad täna ja on alati kehtinud elementaarsed ettevaatusabinõud, mis eeldavad, et igasugust toorest liha tuleb töödelda köögis selliselt, et lõikelaua, noa või muu pinna kaudu ei tekiks ristkasutust teiste toiduainetega ning kanaliha tuleb söömiseks ka piisavalt kuumutada, mis tagab 100% ohutu tulemuse.
Et üleüldist paanikat maandada, suhtleme kindlasti nii doktoritöö koostaja ja juhendajaga ning ka Veterinaar- ja toiduametiga, et uudises kõlanud eksitavad väited pädevate asutuste poolt ümber lükataks. Samuti loodame väga, et Tarbija24 toimetus annab siinkohal sõna ka vastuväideteks, aga selles osas on paraku otsustajaks filtriks juba kanali toimetaja.
Loodame väga, et teie usk eestimaise kanaliha heasse kvaliteeti taastub ning et see leiab ka edaspidi tee teie ja teie pere toidulauale!
Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja