Kartulisordid - mis sobib milleks

Kuigi poes on tavaliselt müügil vaid kolm-neli erinevat kartulisorti, siis tegelikult on sortiment muidugi oluliselt laiem. Mõned kartulid sobivad paremini salatitesse, mõned praadimiseks või frittimiseks, mõned ahjukartulite tegemiseks ja mõned on ideaalised pudrukartulid. 

Euroopa Liidus on kartulisortidel neli peamist kvaliteeditüüpi: A, B, C, D.

Kvaliteeditüübist sõltub kartuli kasutuseesmärk toiduvalmistamisel:

A on salatikartul – ei kee katki ja on tänkjas
B on keedukartul – valdavalt ei kee katki, on veidi jahune
C on jahune keedukartul – keeb katki ja on jahune
D on pudrukartul – keeb katki ja on väga jahune

Siin mõned sordisoovitused - proovi ja leia oma lemmik! 

Teed salatit? (A)

Salatiks sobivad sordid, mis keetmisel ei lagune ning on mõnusalt tihked, kõvad, pisut kleepuvad ja ei ilma endasse kuigi palju kastmeid ega õli. Salatikartul on pärast keetmist tänkjas ja seda on hea tükeldada. 

Sellised sordid on näiteks:

  • Anti
  • Ants
  • Arielle
  • Baltic Rose
  • Campina
  • Princess
  • Reet
  • Salome
  • Teele
  • Tiina

Keedad putru? (D)

Püreeks-pudruks ja ka püreesupiks on head jahused ning kuivad kartulid, millest mõned lagunevad keetmisel pea täielikult. 

Sellised sordid on näiteks:

  • Afra
  • Agria
  • Ando 
  • Ants
  • Fontane
  • Granola
  • Maret (fotol)
  • Piret
  • Reet
  • Satina
  • Varajane kollane

Keedad? (B, C)

Hea keedukartul on maitse asi. Mõni eelistab muredamaid mugulaid, mis keevad katki, teine pisut tugevamaid, mis ei lagune. 

Tavaline keetmiseks mõeldud lauakartul on vähem jahune, keeb ühtlaselt pehmeks ega lagune. Kahvliga vajutamisel on see kergesti tükeldatav. 

  • Agria
  • Anti
  • Baltic Rose
  • Flavia (ka koorega)
  • Gala
  • Jelly
  • Juku
  • Laura
  • Marabel
  • Maret (fotol)
  • Merlot
  • Piret
  • Princess
  • Red Fantasy
  • Red Lady (ka koorega)
  • Reet
  • Salome
  • Secura
  • Solist
  • Teele
  • Toscana
  • Wega

Varajastest sortidest:

  • Leyla.

Pühadelauale:

  • Väike Verev (rahvaaretis, säilitussort; kanti sordilehele 2011. aastal)

Jahusem lauakartul laguneb keetmisel osaliselt, hea maitse pärast süüakse seda aga Eestis palju:

  • Afra
  • Ando
  • Birgit
  • Granola
  • Maret (fotol)
  • Piret
  • Reet
  • Satina

Praed?

Praekartuliks on parimad mõõdukalt jahused mugulad, mis ei lähe küpsetamisel katki. 

Sellised sordid on näiteks:

  • Agria
  • Anti
  • Baltic Rose
  • Birgit
  • Gala
  • Leila
  • Merlot
  • Princess
  • Salome
  • Solist
  • Wega

Soovid frittida?

Friikartuliks passivaid sorte on vähe, need peavad olema kindla kuivainesisaldusega. Mugulad on piklikumad ja frittimisel moodustub nende pinnale tihe-krõbe koorik, õli ei imendu sisse ja sisu jääb pehme. 

  • Agria
  • Flavia
  • Fontane
  • Gala
  • Laura

Ahjukartuliks

Hea ahjukartul küpseb mõnusalt pehmeks, aga laguneb vähe. Head sordid ahjukartulite tegemiseks on:

  • Agria
  • Ando
  • Ants
  • Gala
  • Granola
  • Juku
  • Laura
  • Maret (fotol)
  • Merlot
  • Red Lady
  • Romera
  • Satina
  • Secura
  • Teele
  • Toscana
  • Varajane kollane
Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.12.2015 19:38 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid