Teed salatit?
Salatiks sobivad sordid, mis ei lagunening on mõnusalt tihked, kõvad, pisut klepuvad ja ei ilma endasse kuigi palju kastmeid ega õli.
Arielle, Princess, Campina, Anti, Reet, Teele, Ants, Tiina
Keedad putru?
Püreeks-pudriks ja püreesupiks on head jahused ning kuivad kartulid, millest mõned lagunevad keetmisel pea täielikult.
Maret, Piret, Satina, Ando, Ants, Granola, Reet, Varajane kollane, Agria, Afra
Keedad?
Tavaline keetmiseks mõeldud lauakartul on vähem jahune, keeb ühtlaselt pehmeks ega lagune. Kahvliga vajutamisel on see kergesti tükeldatav.
Flavia (ka koorega), Marabel, Princess, Red Lady (ka koorega), Solist, Birgit, Gala, Salome, Laura, Red Fantasy, Secura, Toscana, Jelly, Maret, Juku, Teele, Reet, Anti, Piret, Red Lady
Varajastest sortidest Leyla.
Pühadelauale Väike Verev.
Jahusem lauakartul laguneb keetmisel osaliselt, hea maitse pärast süüakse seda aga Eestis palju.
Maret, Agria, Piret, Reet, Ando, Anti
Praed?
Praekartuliks on parimad mõõdukalt jahused mugulad, mis ei lähe küpsetamisel katki.
Anti, Birgit, Gala, Princess, Solist
Soovid frittida?
Friikartuliks passivaid sorte on vähe, need peavad olema kindla kuivainesisaldusega. Mugulad on piklikumad ja frittimisel moodustub nende pinnale tihe-krõbe koorik, õli ei imendu sisse ja sisu jääb pehme.
Flavia, Agria, Gala, Laura
Ahjukartuliks
Agria, Laura, Maret, Juku, Varajane kollane, Teele, Satina, Toscana