26. novembril valiti Estonia Talveaias juba kolmandat korda Eesti parim õllesommeljee. Tiitli pälvis Oskar Pihlik restoranist Leib, Resto ja Aed. Teise koha saavutas Helen Aasman ja kolmanda koha pälvis Marko Mägi. Esmakordselt võistluse ajaloos oli finalistide hulgas ka naisvõistleja.
Kokku võistles parima õllesommeljee tiitli nimetuse eest 57 Eesti tippsommeljeed, baarmeni ja õlleeksperti. Võitja valiti nii teoreetiliste teadmiste kui ka praktiliste oskuste põhjal: hinnati võistleja võimeid õlut ära tunda, serveerida ja sobitada õigete roogadega. Eesti 2015. a parima õllesommeljee valimiste võidufond on 1000 eurot, mille pani välja A. Le Coq.
Eesti Parim Õllesommeljee 2015 esikolmik:
1. koht: Oskar Pihlik (Leib, Resto ja Aed)
2. koht: Helen Aasman (Hopneri Õllerestoran)
3. koht: Marko Mägi (Le Gavroche, London)
Žürii esimees, ürituse algataja ja Eesti esimene koolitatud õllesommeljee Kristjan Peäske avaldas heameelt, et võrreldes eelmiste aastatega on võistlejate arv peaaegu kahekordistunud ning õllesommeljeeks pürgijate seas on ka erakordselt palju naisterahvaid. “Tänavune võistlus annab selgelt tunnistust sellest, et õlu ja õllekultuur ei ole ainult meeste pärusmaa. Mul on hea meel näha, et ka üha rohkem naisi on enda jaoks avastanud õllemaailma põnevuse,” sõnas Peäske.
A. Le Coqi juht Tarmo Noop ütles, et võistluse peamine eesmärk on edendada Eesti õllekultuuri. “Usun, et Eesti parima õllesommeljee valimine on kaasa aidanud sellele, et õlut kui joogikategooriat teadvustatakse ja tunnustatakse sarnaselt veinile. Mul on rõõm näha, et iga aastaga kasvab võistlusel osalejate arv. See annab kindlust, et õllede serveerimise ja toiduga sobitamise tase Eesti toidukohtades kasvab veelgi,” lisas Noop.
Eesti parima õllesommeljee selgitas välja žürii koosseisus:
· Õllesommeljee Kristjan Peäske
· Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik
· A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop
· Eesti parim õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi
· Eesti parim õllesommeljee 2013 Kristjan Markii
Parima õllesommeljee valimised said alguse A. Le Coqi Beer Stari projekti raames toimunud koolitusest, mille eesmärgiks oli tagada söögikohtades õlle õige serveerimine. Praeguseks omab Beer Stari kvaliteedimärgist rohkem kui 50 söögikohta üle Eesti ning koolitatud on rohkem kui 1000 teenindajat.
Eesti parima õllesommeljee võistlus toimub kolmandat aastat järjest.