Ilmselt teavad kõik, et šokolaad on mugav ja mõnus kingitus, mis toob rõõmu igale kingisaajale. Kellele siis ei meeldiks tükike suussulavat maiust. Väga kergelt saab aga tavaliselt šokolaaditahvlist teha elegantse ja omanäolise kingituse. Vaja on vaid hea kvaliteediga šokolaadi ja meelepäraseid lisandeid
Kauneid šokolaade võid valmistada nii vormis kui vabakujulisena, nii väikestena kui suurte tahvlitena- just nii, nagu soovid. Kui omad spetsiaalseid silikoonist vorme, saad kasutada neid. Samuti võid kasutada muffinivorme, et saada toredaid ümmargusi šokolaadikesi või kasutada kandilist keeksivormi suure kindlakujulise tahvli tegemiseks. Kui sa ei soovi kasutada ühtegi eelnevates, pane tööpinnale küpsetuspaber ning vala sellele sulatatud šokolaad – hiljem murra/lõika saadud suur tahvel sobiva suurusega tükkideks.
Kasutatav šokolaad tasub valida kvaliteetne. Ilma liigsete lisaaineteta. Küll aga võid valida endale sobivalt kas tumeda -, valge või piimašokolaadi.
Ükskõik, millist šokolaadi kasutad, tuleb see kindlasti enne tempereerida. Tempereerimata šokolaad sulab toatemperatuuril ära ja nii ei sobi see kinkimiseks. Tempereerimise kohta loe siit.
Enne šokolaadide tegema hakkamist valmista kõik ette: pane vormid valmis või küpsetuspaber tööpinnale, haki vajadusel kaunistuskomponendid valmis ning säti käeulatusse.
Seejärel tempereeri šokolaad, vala see soovi korral terava nurgaga kilekotti või kondiitrikotti (nii on mugav võrdseid koguseid vormidesse panna). Võid tõsta ka lihtsalt lusikaga. Tõsta/vala sulašokolaad vormidesse või küpsetuspaberile.
Puista peale väljavalitud kaunistuselemendid. Lisailu võid anda ka teist värvi sulašokolaadi triipude/täppidega! Kaunistusi ei tasu liialt palju panna, peamine on ju ikkagi šokolaad. Samuti tasuks arvestada hapumate-magusamate komponentide tasakaaluga (näiteks valge šokolaad on magusam, seega sobib hästi kokku hapude kuivatatud jõhvikatega).
Lase šokolaadidel rahulikult jahedamal toatemperatuuril hanguda. Kui šokolaadid on juba enam-vähem tahedad, pane nad natukeseks külmkappi- külm temperatuur kahandab veidi šokolaadi, seega saad selle kergemini vormist välja (ka metallvormist).
Paki valmis šokolaadid kenasse kinkekarpi (tegemisõpetuse leiad siit) ja mine külla! :)
Shokolaadi vöiks ju ka ise teha, mitte valmis segu sulatada.
Amanda, tõsi ta on, ka šokolaadi saaks ise valmistada. Artiklis toodu on natuke kiire jõuluaja mugavam variant :)