Kuidas serveerida toite nagu proff?

Kondiiter Kertu Lukas (Suhkruingel) annab nõu. Pildid tegi Katrin Press (Katrin Press Food and Lifestyle Photography).

Vali õige serviis

Värvilised taldrikud võivad küll lõbusad olla, kuid palju pidulikuma ja apetiitsema tulemuse saavutad Sa tõenäoliselt kõige lihtsama ümmarguse valge taldrikuga.

Väldi läbu

Jah, Pinterestis vaadatud peenete restoranide toidupildid, kus roakomponendid on taldrikule justkui juhuslikult pilla-palla pandud, võib see kõik tunduda hea ideena, kuid proovi seda järele teha. Luksusliku lohakuse asemel on tõenäoliselt tulemuseks lihtsalt läbu, mis kaugeltki mitte apetiitne välja ei näe. Värvi elegantselt molbertile viskamine on keerulisem kui see kõrvalt vaadates tundub.

Hoia lihtsana. Vähem on rohkem

Ära kuhja taldrikut üle ja püüa kogu valget taldrikupinda ära peita. Võta seda kui paspartuud, mis pildi esile peab tooma. Kui Sul on valida, kas väike või suur taldrik, vali pigem suur. Ära pane taldrikule rohkem kui nelja komponenti. Hoia roa suurus mõistlikuna. Väiksema portsu puhul pöörab inimene toidu maitsele suuremat tähelepanu.

Kasuta erinevaid tekstuure ja kontrastseid värve

Blanšeeritud köögiviljad on kaunid nii visuaalselt kui ka rikkad toitainete poolest. Hoolitse selle eest, et roog ei näeks välja nagu üks suur monokroomne hunnik. Keskendu põhitoorainele ning püüa selle juurde sobitada kontrastse värviga lisandeid.

Puhasta taldrikuääred

Enne lauda viimist puhasta ära juhuslikult taldriku servale kukkunud tilgakesed, mis üldmuljet rikuvad.

Varu aega

Külaliste võõrustamiseks vali road, mida saad varakult ette valmistama hakata. Külalised tahaksid Sinuga aega veeta, mitte vaadata, kuidas Sa viimasel minutil köögis paaniliselt vehid.

Ole loominguline, kuid pea meeles, et seda ei tohi teha toidu maitse ja temperatuuri arvelt. Kui soe toit on jahtunud, siis pole kasu selle kaunist välimusest. Eelsoojenda taldrikud, see ei ole lihtsalt peenutsemine vaid elegantne viis toitu serveerida ning roog ei jahtu nii kiiresti ära – jätad sellega külalistele hooliva mulje. Lihtsaim viisa taldrikute soojendamiseks on panna need mõneks ajaks madala kuumusega ahju (80-90 C), pea meeles, et alumine ja ülemine taldrik soojenevad oluliselt kiiremini – vaheta vahepeal taldrikute järjekorda.

Artiklit vahendas Rannarootsi.

Kertu Lukas
postitatud 29.10.2015 08:20 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid