Maailma suurim küpsetamisshow jõuab peagi Eestisse, et asuda välja selgitama meie väikese riigi parimat kodupagarit. Juba esmaspäeval 31. augustil kell 20 alustab TV3s uus sari „Eesti parim pagar“, kus tordid, pirukad, struudlid, makroonid, keeksid, kringlid ja muud suussulavad küpsetised valmivad otse televaatajate ning saatejuhtide Kristjan Rabi ja Indrek Vaheoja silme all. Küpsetisi hindavad elukutselised toiduprofid Angeelika Kang ja Ants Uustalu. Sarjas osaleb kaksteist kodupagarit, kel on vastupandamatu kirg küpsetamise vastu. Võitjat ootab suur tulevik, sest muude põnevate väljakutsete kõrval avaneb talle võimalus anda oma panus ka Hagari tootevalikusse. Igal nädalal pärast saadet jõuab üks saates nähtud küpsetistest ETK kauplustesse müügile, et maiasmokad üle Eesti seda kärmelt maitsta saaks.
„Eesti parim pagar“ põhineb maailmakuulsal formaadil „Bake Off“, mis on vaatajate südameid vallutanud paarikümnes riigis. Kõue mõisas asuvat sarja võttepaika külastanud BBC konsultant Russell Minton usub, et uus küpsetamisshow vaimustab inimesi ka Eestis. „See on ühelt poolt põnev võistlus ja samas ka mõnusalt meelelahutuslik sari,“ märkis ta.
Eesti parima küpsetaja tiitli nimel võistlejaist noorim on 19-aastane ning vanim pensionäriproua. Osalejad on sarja tulnud Eesti erinevatest paikadest – Tallinnast, Tartust, Kohilast, Alatskivilt, Võrust, kuid üks kodupagar elab näiteks hoopis Luksemburgis.
Kristel on Tallinnast ja töötab müügijuhina, vabal ajal pühendab ta end hobidele. Keha ja vaimu eest hoolitsemise hulka kuulub lisaks sportimisele ka kõik hea toiduga seonduv – nii ise valmistamine kui ka nautimine. Küpsetamine on tema jaoks loominguline ja teraapiline tegevus. Kristeli sõbrad iseloomustavad teda järgmiselt: “Kristel oma tuhande ühe toimetamise, avatud meele ning inspiratsiooniga pakub ja naudib alati parimat!”
Christiane elab koos abikaasa ja kolme lapsega Võrus ning töötab piirivalvurina. Teda paelub toor- ja vegantoitude maailm. Küpsetamine on naise jaoks kunst, looming ja väljakutse. Christiane üritab kõik oma küpsetised võimalikult tervislikuks teha.
Jürmo elab Tartus ning on küll kirglik küpsetaja, kuid leiba teenib ta hoopis muusikuna. Kokanoa asemel hoiab ta peaaegu igapäevaselt käes mikrofoni või kitarri. Jürmo on iseõppija, kelle firmaretseptide nimistu on sama pikk kui tema kontserdirepertuaar.
Laura on taluperenaine Tartumaalt. Praegu on ta kahe väikese tütrega kodune, veetes mõnuga aega looduses, hoolitsedes aia eest ja tehes käsitööd ning loomulikult küpsetades. Küpsetamine on Laura jaoks rahustav tegevus, mille boonuseks on sööjate kiidusõnad ja sõprade rõõmsad pilgud.
Veronika on venelanna, kes juba 10-aastaselt tegi oma esimese tordi ja kaunistas selle uhkete luikedega. Ka praegu veedab ta vaba aega enamjaolt köögis. Napoleon, mango-, maasika- või Bounty-tort kookosega - need on Veronika trumbid, mis külalistele alati meeldivad. Veronika elab Tallinnas ja töötab tolliametnikuna.
Krista on pärit Harkust. Ta töötab lasteaiaõpetaja abina ning toob naeratuse näole nii lastele kui ka kolleegidele. Kindlasti on üks põhjus selles, et Krista on suurepärane hobipagar ja tööle sefiiritort kaasa küpsetada on tema jaoks käkitegu. Krista valmistatu on lausa nii hea, et pidudel ei taha võõrad vahel uskudagi, et tegu pole kohvikukraamiga vaid on kodus valmistatud.
Jane elab Tallinnas ja töötab restoranis teenindajana. Vabal ajal meeldib talle sporti teha ja loomulikult küpsetada. “Mulle meeldib see tunne, mida pakub oma kätega millegi imelise ja maitsva valmistamine ning need pilgud ja reaktsioonid, mis tekivad, kui oma küpsetisi teistega jagada... See on minu jaoks hindamatu väärtusega. Samuti meeldib mulle end sellesse tegevusse nö ära kaotada ja muid mõtteid mitte mõelda. Pigem võtku küpsetamine ja meisterdamine planeeritust rohkem aeg, kuid see peab välja tulema perfektne!” ütleb Jane.
Arnis on Tartu Ülikooli tudeng, kes huvitub Belgia koomiksitest, baarmenitööst ja sellega kaasnevast õllekultuurist ning muidugi küpsetamisest. Arnis on suur prantsuse köögi austaja. Küpsetamist armastab Arnis nii palju, et ei lase end segadagi sellestki, et ühikaköögis eriliseks gurmeeks ruumi pole. Arnis leiab ikka ahju, kus hõrgutised valmis teha.
Kati on personaaltreener ning tema elustiili lahutamatu osa on tervislik toitumine. Tervislik toitumine ei tähenda aga kookidest loobumist, sest Kati valmistab ka kõige klassikalisemad tordid ja peoroad tervislikus võtmes maitses allahindlust tegemata.
Liisa on saate noorim osaleja, kes õpib ülikoolis keskkonnatehnoloogiat ja teeb tublisti sporti. Küpsetamise vastu hakkas ta huvi tundma tänu vanavanaema legendaarsetele küpsetistele. Liisa ütleb, et suhtub küpsetamisse kui kunsti ja teaduse suurepärasesse koosmängu. Teisalt on see tema jaoks loovtöö ja eneseväljendus, mis muudab sööjad õnnelikuks. Lemmikretsepte on Liisal palju, kuid üks asi kuulub raudselt iga Liisa küpsetise juurde - ta teeb oma tööd alati südamega.
Merle elab Luksemburgis oma mehe ja kahe pojaga ning töötab tõlgina. Vabal ajal teeb Merle joogat ning pühendub jäägitult prantsuse kondiitrikunstile. Küpsetamispisiku sai Merle oma isalt, kellega koos kaneelisaiu keerati või üheskoos maasikatorti meisterdati. Täna on küpsetamine Merle jaoks lõõgastus, aeg iseendale ning võimalus enesetäienduseks. Pakub ju küpsetamine võimalust õppimiseks, arenguks ja ilu loomiseks, ütleb Merle ise.
Ludmilla on pensionär, kes võttis küpsetamise tõsisemalt kätte alles mõned aastad tagas, kui ta koondati. Aega jäi laialt kätte ning nüüd sisustabki ta päevi lastelaste rõõmuks kokkamise ja aia eest hoolitsemisega. Olgu tegu soolase või magusa küpsetisega - Ludmillal õnnestub kõik.
Ootan põnevusega! UK originaali vaatame abikaasaga küll andunult.
Ma avastasin, et üks üsna "vana" Nami-Nami kasutaja, kes on tordivõistlustel aktiivselt osalenud, lööb ka kampa. Nii et mina ootan ka põnevusega :)
Minu tähelepanu ka teravdus, kui märkasin osalejat Luxist. Esmaspäeviti saate ajal ma küll hoopis laulan, aga õnneks on tänapäeval kõik järelvaadatav.
Mulle täitsa meeldis :)
Kusjuures kõige paremaks tunnistatud tütarlaps on ka Nami-Nami kasutaja, nt osalenud aktiivselt tordivõistlustel ;)
Toredat kaasaelamist! Püüan enda retseptid ka blogisse kribida, nii et olete oodatud proovima :)
Teeme nii, Merle! Ja kivi kotti Sulle!
Esimest vaatasin, teist ei ole vaadanud. Mind häiris kasvõi see 'pagar' kasutamine küpsetajate konkursil. Iga küpsetaja ei ole pagar. Eesti keeles käib (käis?) pagar leiva-saiameistri kohta. Vbl oli esimene saade ka toorem ja osalejad krampis. Võrreldes suvise piinlikmasendava ukraina perekondkokkade projektiga mingil kanalil oli päris ok.