Kes siidrisõpradest ei oleks unistanud päris Eesti õuntest tehtud päris naturaalsest siidrist?
Jaanihanso Siidrivabrik on väljakutse vastu võtnud ja teeb Eesti siidrit Eesti õuntest, kasvatatud ja korjatud Eesti inimeste poolt. Jaanihanso palav armastus kuulub šampanja-meetodil valmistatud kaua valmivale vahuveini tüüpi siidrile. Õnneks ei ole see kiindumus jäägitu ja väikese kõrvalehüppena on valminud kuiv humalahõnguline siider (fotol). Ameerikas juba palju populaarsust kogunud, aga Euroopas pea tundmata teadmine on, et õunasiider ja õige humal moodustavad fantastilise maitsesümbioosi. Eks populaarseid turunduslikke kriteeriumeid jagub ka, nagu “gluteenivaba” ja viimasel ajal plahvatuslikult paljunenud humalarikka õlu sõpradele meeldimine. Aga peamine on, et õige humal lisab siidri õunasele hapususele tsitruselist ja puuviljast aroomi, ilma hapet ja kibedust juurde toomata. Omamoodi võimendab humala lisamine just neid maitseid ja aroominüansse, mida me heast siidrist alati otsime.
Kuna tegu on ka filtreerimata ja pudelis valminud joogiga, siis lisab kerge pärmine hägusus magusat pehmust, nagu nisuõlle puhul. Kes scrumpy-sõber ei ole, võib siidri pudelist ettevaatlikult klaasi valada ja saab peaaegu täiesti selge joogi. Siider ise on naturaalse pärmiga käärinud kõige hilisematest õuntest novembri lõpus öökülmadega võidu korvpressiga pressitud mahlast. Jook on oma naturaalses kanguses, pluss see natuke, mis on pudelis mullide tekkimise vältimatu kaasprodukt. Humalaks valisime ameerika Simcoe, populaarse ja eriti IPA sõprade poolt kiidetud sordi.
Tootearenduses lõid nõu, parajate näputäite erinevate humalate ja eksimatu maitsemeelega kaasa Õllenaudi humalagurud.
EDIT 13. 6. 2015: Mullu ehk 2014. a. valmistatud humalaga siider on nüüdseks läbi müüdud!