2016. aasta parim juust tuleb Norrast

Eelmisel nädalavahetusel, 16-18. novembril, võõrustas Donostia/San Sebastián Baskimaal rahvusvahelist juustufestivali "International Cheese Festival".

Rahvusvaheline juustufestival toimus juba 29. korda ning tegemist on maailma suurima ainult juustule keskenduva festivaliga. Tänavu oli juustufestivali World Cheese Awards konkursile esitatud 3021 erinevat juustu 31 erinevast riigist, sh Eestist. Žüriisse kuulus 266 juustueksperti 26 erinevast riigist, välja jagati pronks-, hõbe-, kuld- ja superkuld-tiitleid. Festivali korraldab The Guild of Fine Food ehk Hea Toidu Gild. 

2016. a. parimaks juustuks tunnistati Norra sinihallitusjuust Kraftkar. Juustu valmistab 2003. a. asutatud Tingvollost, väike perefirma Tingvolli poolsaarel. Tingvollost valmistab ka veidi mahedama maitsega sinihallitusjuustu Vismann ning mitut auhinnatud valgehallitusjuustu. Kõik Tingvollosti juustud valmivad käsitööna, aastas toodetakse 21 tonni juustu.

Foto: Facebook

Teise koha sai Prantsuse lambapiimajuust Ossay Iraty (Fromagerie Agour), kolmanda Šveitsi päritolu Le Gruyère AOP Premier Cru (Cremo SA von Mühlenen).

Eesti juustutootjatest osales konkursil Andre Farm ja seda kolme juustuga. Kõik kolm juustu - Andre Grand Old, Andre Eriline ja Andre Excellent - tunnistati hõbemärgi vääriliseks. Andre Farmi toodang on varemgi tunnustuse osaliseks saanud - alles mais andis International Taste & Quality Institute Tartumaal valmivaid juuste kolme kuldtähega. Osatakse ka meil! 

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 22.11.2016 22:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Anneli Salumäe
postitatud 24.11.2016 14:49

Proovime ära!