Madal gartsiinia (Garcinia humilis) on mangostani sugulane. Väga levinud ja armastatud Boliivia keskosas Amazonase kallastel, kus seda tuntakse achachairú või achacha nime all. Sel sajandil on edukalt kasvatatud ka Burdenikis Austraalias.
Munajad viljad on kuni 6 cm pikad ja 4 cm läbimõõduga, küpsenult punakasoranži kestaga. Vilja sees on kohvikarva suurem seeme.
Maitse on mõrkjasmagus ja veidi hapukas, meenutades limonaadi. Koore saab noaga või hammastega lahti rebida, siis saab viljaliha seemne ümbert ära süüa (lutsutades).
Toatemperatuuril (15-20C, parajalt niiskes ruumis) säilivad viljad 4-6 nädalat.
Muide, läikiva oranži koore võib koos veega kannmikserisse panna, püreestada ja siis läbi sõela hõõruda. Lahjendades saab sellest värskendava suvise joogi.
Boliivias on hooaeg novembrist jaanuarini, Austraalias detsembrist märtsini.
Loe veel.