õli-rõikapuu (Moringa oleifera)

Õli-rõikapuu (ld k Moringa oleifera; ingl k  moringa, drumstick tree, horseradish tree, and ben oil tree or benzolive tree) on kiiresti kasvav ja hästi põuda taluv taim India poolsaarelt. 

Õli-rõikapuu noori seemnekaunu ning lehti kasutatakse söögitaimena ja rahvameditsiiinis, samuti kasutatakse seda joogivee puhastamsieks. 

Moringa köögis:

Õli-rõikapuu söödavad osad on lehed (sh leherootsud ja -varred), poolküpsed rohelised viljad ehk seemnekaunad (ingl. k. seed pods), aromaatsed lilleõied, noored seemned ja juured.

Seemnekaunad:

Noori vilju tuntakse kui "trummipulki" (drumsticks) kasutatakse köögiviljana. Tihti lõigatakse see lühemateks juppideks, hautatakse karrides ja suppides. Maitse meenutab sparglit ja rohelisi ube, aga on veidi magusam.

Indias ja Bandladeshis keedetakse "trummipulki" kookospiimas ja vürtsides, seda lisatakse läätsesuppidele ja dhalidesse.  

"Trummipulkade" pealmine kiht on kiuline, nii et tihti näritakse need läbi, et toitained ja viljamahl kätte saada ning kiud sülitatakse välja. 

Lehed:

Lehti kasutatakse mitmeti, nt selge leemega suppides (nt Filipiini road tinola ja utan). Pehmeid moringalehti võib hakkida ja kasutada roogade kaunistamiseks - nt köögiviljaroogade ja salatite puhul (nt Kerala roog thoran). Seda kasutatakse ka koriandri asemel või kõrval.

Moringalehti võib kuivatada ja säilitada pulbrina. Toitainerikkast moringalehepulbrit peetakse oluliseks toidulisandiks. 

Seemned:

Nigeerias hinnatakse õli-rõikapuu seemneid nende mõrkja maitse pärrast  - neid lisatakse kastmetele, aga süüakse ka praetult snäkina. Seemneõli kõlbab samuti süüa.

Loe veel: