Suur takjas (ld. k. Arctium lappa). Kulinaarias kasutatakse selle mahlakat juurt, mis võivad kasvada kuni 1 m pikkuseks ja on kuni 2 cm läbimõõduga. Tuntakse ka spetsiaalselt köögiviljataimena kasvatatavat Arctium lappa var. edule varianti, mida kasvatatakse laialdaselt Jaapanis ja Hiinas. Suure takja juur on kiudainerikas (6 g GDF/100 g kohta), sisaldab kaltsiumi, kaalliumi, aminohappeid, B-vitamiine. Välimuselt ka kasutusviisidelt sarnaneb mustjuurele.
Keskajal kasutati takjajuurt toiduks ka Euroopas, aga nüüd on see toidualaualt praktiliselt kadunud, v.a. Itaalias ja Portugalis. Jaapanias, Koreas ja Taiwanis kasutatakse ja kasvatatakse seda endiselt ka toiduks.
Suure takja noori õievarsi võib korjata kevadel enne õite ilmumist - need meenutavalt maitselt suure takja sugulast, artišokki.
Takjajuur on krõmpsuv ja magus-maheda maitsega. Ribastatud/julienne takjajuurt võiks leotada 5-10 minutit külmas vees.
Makrobiootiline dieet tõi 20. sajandi teisel poolel suure takja taas fookusesse.
Tuntud ka rahvameditsiiinis.
Takjajuurt kasutatakse järgmistes roogades:
- BRITI SAARED: Briti saartel toodetakse tänaseni "dandelion and burdock" nimelist karastusjooki, mis valmistatakse võilille- ja suure takja juurtest.
- JAAPAN: Tonjiru e. butajiru (豚汁,とん汁,とんじる) - jaapani misosupp sealiha ja köögiviljadega. Võrreldes tavapärase misosupiga on tonjiru rikkalikum ja toitvam.
- JAAPAN: Takikomi gohan (炊き込みご飯, 炊き込み御飯) - riisiroog, nn jaapani pilaff, mis maitsestatakse dashi ja sojakastmega ning kuhu lisatakse seeni, köögivilju (sh takjajuurt), liha või kala
- JAAPAN: kinpira gobō - ribastatud ehk julienne takjajuur ja porgand, mida on hautatud sojakastme, suhkru, mirini ja/või sake ja seesamiõli segus.
- JAAPAN: takjajuurde makizushi - sushi marineeritud takjajuurega; takjajuur on tihti toonitud oranžiks, et see porgandit meenutaks.
- JAAPAN: takjajuure tempura
Nimetus teistes keeltes:
- ladina k. - Arctium lappa
- inglise k. - greater burdock, edible burdock, lappa, beggar's buttons, thorny burr, happy major
- hiina k. niúbàng (牛蒡)
- itaalia k bardana maggiore
- jaapani k. - gobō (牛蒡/ゴボウ)
- korea k. - ueong (우엉)
- portugali k. bardana, garduna
- prantsuse k. - Grande Bardane, Bardane officinale, Bardane commune
- saksa k. - Große Klette
- soome k. - isotakiainen
- rootsi k. - stor kardborre