limanutid: kitse-limanutt, lõhnav limanutt, oliiv-limanutt, sügis-limanutt, ketas-limanutt, kuiv limanutt (söögiseened)


Pildil vasakul oliiv-limanutt, keskel ja paremal lõhnav limanutt.

Limanutid on hea maitsega söögiseened, söödavalt värskelt ehk kupatamata.  

Kitse-limanuti kasutamine köögis:

Kitse-limanutti ei pea eelnevalt kupatama, selle võib värskelt pannile panna. 

Säilitamiseks võib külmutada või kuivatada. Viimasel juhul tuleb seened lõigata u 0,5 cm paksusteks viiludeks. Kuivatatud seeneviilakaid võib krõbistada ka niisama. 

Sobib hästi seenesalatitesse, omlettidesse ja nt bruschetta peale. 

Kui soovid kasutada kuivatatud seeni söögivalmistamisel, siis leota neid u 15 minutit leiges vees esmalt. 

Valik kitse-limanutiga retsepte Nami-Namis.

Kitse-limanuti nimetus teistes keeltes:

  • ladina: Hygrophorus camarophyllus
  • inglise: arched woodwax
  • soome: mustavahakas
  • rootsi: sotvaxskivling

Sügis-limanuti nimetus teistes keeltes:

  • ladina: Hygrophorus hypothejus 
  • inglise: herald of the winter, USAs: waxy cap, yellow-gilled waxcap
  • soome: hallavahakas

​Loe veel: