tõrukõrvits

Tõrukõrvits on suvikõrvitsate (Cucurbita pepo) hulka kuuluv väike kõrvits, mille omapäraseks tunnuseks on välisküljel olevad sügavad sooned. Viljaliha on kollakasoranž ja väga magus. 

Kõige levinum variant on väljast tumeroheline, võib-olla ühe oranži laiguga küljel või peal. Sordiaretuse tulemusena on valik aga laienenud - müügil on nt ka kuldne tõrukõrvits (golden acorn) ja ka valged sordid. 

Kuju poolest meenutab tammetõru. Kaaluvad enamasti 450-900 g. Tõrukõrvitsad säilivad vaid mõni nädal jahedas hoiuruumis. 

Kasutamine:

Tõrukõrvitsat peamiselt küpsetatakse, aga seda võib ka mikroahjus küpsetada, aurutada ja praadida. Suuruse tõttu sobib see hästi ka täitmiseks (riis, liha, köögiviljad). Magususe rõhutamiseks niristatakse enne küpsetamist tõrukõrvitsale tihti vahtrasiirupit. 

Tõrukõrvitsat EI PEA enne tarvitamist koorima - koor kõlbab samuti süüa ja muutub küpsetades mõnusalt pehmeks. Samas muidugi ei ole kõrvitsakoore söömine kohustuslik :)

Valik tõrukõrvitsaga retsepte Nami-Namis. 

Tõrukõrvits teistes keeltes:

  • ladina: Cucurbita pepo L. subsp. ovifera (L.) D.S.Decker var. ovifera (L.) Harz Acorn-rühm
  • inglise: acorn squash, pepper squash, Des Moines squash