lansapuu vili

Lansapuu ehk Lansium parasiticum ehk Lansium domesticum, ingl. k. ka langsat või lanzones, on Kagu-Aasias kasvatatav puu. Lansapuu on Indoneesia Lõuna-Sumatra provintsi rahvuslill. 

Lansapuu vili on ovaalne või ümmargune, 2-7 cm pikkune ja 1,5-5 cm laiune. Välimuselt meenutavad varajasi kartuleid, lihtsalt kobaras. Suuremaid vilju tuntakse duku nime all. Viljad on kaetud õhukese, veidi udusulise kestaga. Vilja sees on 1-3 lapikut ja mõrkjad seemet, mis on omakorda kaetud paksu magushapu viljalihaga. Viljaliha maitset on võrreldud viinamarja ja greibi maitsega ning seda peetakse väga maitsvaks. Söömiseks eelistatakse väiksemaid vilju, mille seemned pole veel välja arenenud. 

Foto on tehtud 2016. a. aprillis Bali saarel, kus seda vilja tuntakse nime "ceruring" all. 

Siin veel eri keeltes: lotka e. bhubi (bengali), langsak e. duku (burma), langsat e. lanzones (inglise), long kong (khmeri), duku e. langsat e. kokosan (indoneesia), langsat e. lansa e. duku e. dokong (malai), gadu guda (sinhalese), langsad (õhukese kestaga) või longkong (paksu kestaga)(tai), dâu da đất e. lòn bon e. bòn bon (Vietnami).

Lansapuu kasvab metsikult Sumatra metsades, ent kultivare kasvatatakse kõikjal Kagu-Aasias ning isegi Hawail ja Surinames ning veidi ka Costaricas. Suurimat kasvatajad on Malaisia, Taimaa, Filipiinid ja Indoneesia ning kasvatatakse peamiselt piirkonnasiseseks tarbimiseks. Eksporditakse peamiselt Hong Kongi ja Singapuri, aga vähe.