mägi-piparrohi

Mägi-piparrohi kuulub vanimate teadaolevate maitsetaimede hulka. Mägi-piparrohi on aed-piparrohust kõrgem, umbes 40 cm tumeroheliste väikeste teravatipuliste läikivate lehtedega igihaljas põõsas. Õied on valkjad või kergelt roosakad. Õitseb juulis-augustis.

Taime saab paljundada seemnete, pistikute või puhmiku jagamisega. Taim vajab külmadel talvedel talvekatet. On igihaljas, kuid vajab kevadpäikese eest varjutamist ja tagasilõikust. On kasvutingimustelt vähenõudlik, eelistades kuiva kerget mulda ja päikeselist kasvukohta.

Mägi-piparrohtu hinnatakse tema magu tugevdava, puhitusi takistava, lõõgastava ja desinfitseeriva toime tõttu. Pärast külmetamist on hea teha piparrohu teed tema seest soojendava toime tõttu.

Köögis kasutatakse mägi-piparrohtu nagu aed-piparrohtu, kuid et see on tunduvalt aroomikam ja teravamaitselisem, lisatakse toitudele väiksemas koguses. Mägi-piparrohtu kasutatakse soola aseainena. Sobib maitsestama liharoogi, grillmarinaade, kala- ja aedviljatoite, eriti ubadest ja kapsast valmistatud roogasid.

Talveks sobib külmutada koos aedubadega, võib maitsestada marineeritud aedoakaunu koos paprika ja küüslauguga.

Teistes keeltes:

  • ladina k: Satureja montana
  • inglise k: winter savory
  • saksa k: Winter-Bohnenkraut, Berg-Bohnenkraut
  • soome k: talvikynteli
  • prantsuse k: sarriette des montagnes Écouter, sariette d'hiver, sarriette vivace