panettone

Panettone on Milaanost pärit kõrge pärmitainasai, mida itaallased söövad jõulude ja aastavahetuse ajal. Üks Milaano linna sümboleid. 1kilone panettone on enamasti 12-15 cm kõrge ja silindrikujuline, ent põhi võib olla ka kaheksanurga vm kujuga. Saiavalmistamine on traditsiooniliselt pikaldane protsess, kus esmalt tuleb saia kuni paar päeva eelkergitada. Vaid nii saadakse õhuline ja kohev pärmitainasai. Sisaldab suhkrustatud apelsini- ja sidrunikoort, rosinaid (NB! lisatakse kuivalt, eelnevalt leotamata). Serveerimiseks lõigatakse panettone kõrgeteks viiludeks, kõrvale pakutakse kuuma jooki või magusamapoolset veini (Asti, Moscato). Mõned itaallased eelistavad Crema di Mascarpone kreemi või zabaglionet.