Lehmapiimast valmistatav itaalia sinihallitusjuust, mis saab oma nime Milaanost põhja pool asuva Gorgonzola küla järgi.
Esimesed teated Gorgonzola kohta pärinevad 9-12. sajandist, nii et tegemist on üsna vana juustuga. Pikka aega tunti juustu ‘rohelise stracchino’ nime all, ent 30.10.1955 sai juust ametlikult uue nime. 1970. aastal võttis Gorgonzola Kaitsmise Assotsiatsioon üle kõik juustu tootmise ja turustamisega seonduva.
Tänapäeval on Itaalias vaid 2 piirkonda, kus Gorgonzolat võib valmistada ja sedagi vaid teatud provintsides nendes piirkondades (Piedmonte piirkonnas: Novara, Vercelli, Cuneo, Casale Monferrato; Lombardias Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Milaano ja Pavia). Hinnatud D.O.C. tähist võivad kanda vaid antud piirkondades kogutud piimast valmistatud Gorgonzola.
Gorgnozola sobib krõbedakoorelise (röstitud) nisuleivaga või kuuma polentaviiluga. Joogiks sobib robustne punavein, ent nt Gorgonzola Dolce sobib ka magusama valge või isegi roseega.
NB! EKI Keelenõuanne: "Gorgonzola juust Kasutamine: hääldus [gorgontsoola] Ostame Gorgonzola juustu = Gorgonzolat"