Kuulus Gruusiajuust, mis kuulub kindlasti hatšapuri koostisesse. Linda Petti kirjutab oma 1978. a. juusturaamatus suluguni juustu kohta järgmist: "Valmistatakse Taga-Kaukaasias. On eriti maitsev, kui see juust on käsitsi tehtud mõnes mingreli küla peres. Sulugunit toodetakse ka tööstuslikult, näiteks Uglitðis, kuid tööstuse toodang jääb nii maitselt kui välimuselt kahvatuks kodus valmistatu kõrval. Tööstuslikult valmistatakse sulugunit ka Gruusias, Armeenias ja Kesk-Aasia liiduvabariikides. Suluguni on madala silindri kujuline, kaalub 0,3-1,5 kg. Juustu eriline meeldiv maitse on tingitud juustutera sulatamisest selle töötlemisel. Algul lastakse juustuteral vannis seista, et koguneks paras jagu piimhapet, siis kuumutatakse, kuni juustutera hakkab sulama, nii et teda saab venitada nagu paela. Selline taignana venitatav juustutera pannakse vormidesse, kus see valmimisel muutub kihiliseks. Süües võib üksikuid kihte lahti rebida ja suhu pista."