Matzo

MATSO on õhuke ja rabe kergitamata nisuleib juudi köögist. Süüakse tavaliselt paasapühade ajal. Traditsiooniline matzo valmistatakse vaid veest ja jahust, ent tänapäeval on saadaval ka seesamiseemnetega, sibulaga vms maitsestatud matzo-leiba. Konservatiivsemad matzovalmistajad kõrvaldavad enne matzode valmistamist pagaritöökojast kõik lisaained (sool, pärm jms) ning õhutavad ruumid põhjalikult. Teinekord on retseptides küsitud MATZOJAHU - see tähistab kas peene või keskmise jahvatusega matzosid. Kasutatakse juudi köögis Gefilte fish, matzopallide, pannkookide jm valmistamisek, suppide paksendamiseks ja paneerimiseks. Võib asendada tavalise riivsaiaga. MATZO BREI valmistamiseks leotatakse matzoleiba kuumas vees, siis surutakse kuivaks, kastetakse munasse ning praetakse pannil. Serveeritakse kaneelisuhkru, vahtrasiirupi või meega.