Lihakas keskmise suurusega riisikas, punapruuni, noorelt hõbedakirmelise teravanäsalise kuiva kübaraga 3-10 cm kõrgune seen. Seeneliha on kahvatupruun, lõhnata ja põletavalt kibeda maitsega. Piimmahl muutumatult valge värvusega, eritub väga ohtralt, põletavalt kibe. Levinud männimetsades ja männi-segametsades aga ka rabamännikutes, eriti sambliku, kanarbiku, mustika ja jänesekapsa kasvukohatüübis. Söödav kupatatult. Kupatada tuleb kaua ja läbi mitme vee (vähemalt 30 minutit); võib ka leotada. Ei sobi kuivatamiseks. Kõige etem on kasutada männiriisikat koos teiste seentega soolamiseks või marineerimiseks.
Männiriisikas on sarnane mürgise sooriisikaga, mille mürgisus ei kao ka kupatamisel. Kohati kasvavad need liigid läbisegi. Sooriisika piimmahl on läbipaistev ja mahedamaitseline, mitte valge ja kibe nagu männiriisikal.