Gjetost kitsejuust e. Gudbrandsdalsost

Kuulus poolkõva Norra juust, valmistatakse tavaliselt lehma- ja kitsepiimast (traditsiooniliselt vaid kitsepiimast). Ainult lehmapiimast tehtud juustu nimi on 'Mysost' ja vaid kitsejuustust tehtud on 'Ekta Gjetost'. Norras on levinud ka sünonüüm 'Gudbrandsdalsost', kuna just Gudbrandi orust sai see juust alguse. Juust on enamasti kas 250 või 500 g pakendites, mesikuldse karamellivärviga. Hästi aromaatne ja magusavõitu. Rasvasisaldus on madalam, kui teistel juustudel. Karamellimaitsega ja -värviga on Gjetost seetõttu, et juustu valmistamisel keedetakse kitse- ja lehmapiimavadakut senikaua, kuni piimasuhkur e. laktoos karamelliseerub. Siis valatakse juustumass kandilisse vormi jahtuma. Juust sobib hästi kergeks vahepalaks, sageli serveeritakse juustuviile magustoiduna kohvi kõrvale. Võib proovida ka pannkoogile panna või serveerida näiteks jõulukeeksi kõrvale. Gjetost sobib magusa juustusuflee valmistamiseks, ent see on maitsev ka näiteks ulukiliha juurde serveeritavas juustukastmes. Omapärane hapukas-magus karamellimaitse ei meeldi kõigile, aga see on norralaste lemmikjuust.