Kurgirohi

Kurgirohu sinised õied on kergelt meemaitselised ja noored lehed kurgimaitselised. Kurgirohu õisi kasutatakse värskelt toorsalatitele kaunistamiseks ning kuivatatult maitseainena. Noori lehti aga tarvitatakse värskelt salatina, võileibade katteks, kapsa-, kurgi- ja teiste toorsalatite lisandina, kurkide sissetegemisel, seenetoitude ja roheliste püreesuppide maitsestamisel. Frankfurdis valmistatakse kevadeti kuulsat rohelist kastet (Frankfurter Grüne Sauce, ehk grie soß kohalikus dialektis), mille koostisesse kuulub seitse ürti: petersell, harakputk, murulauk, kress, nõges, Sanguisorba minor ja kurgirohi. Rohelist kastet serveeritakse keedetud või hautatud liha, keedetud varajaste kartulite, kala ja aedviljade juurde. Kurgirohi kasvab laialdaselt Kesk- ja Ida-Euroopas, kuigi algselt pärit ilmselt Vahemere rannikult. Soomlaste 'Purasruoho, Kurkkuyrtti', prantslaste 'Bourrache officinale', sakslaste 'Borretsch, Gurkenkraut', venelaste 'Огуречная трава, Огуречник аптечный'.