Retsepti lisamiseks peate sisse logima!

Kurgirohi

Kurgirohu sinised õied on kergelt meemaitselised ja noored lehed kurgimaitselised. Kurgirohu õisi kasutatakse värskelt toorsalatitele kaunistamiseks ning kuivatatult maitseainena. Noori lehti aga tarvitatakse värskelt salatina, võileibade katteks, kapsa-, kurgi- ja teiste toorsalatite lisandina, kurkide sissetegemisel, seenetoitude ja roheliste püreesuppide maitsestamisel. Frankfurdis valmistatakse kevadeti kuulsat rohelist kastet (Frankfurter Grüne Sauce, ehk grie soß kohalikus dialektis), mille koostisesse kuulub seitse ürti: petersell, harakputk, murulauk, kress, nõges, Sanguisorba minor ja kurgirohi. Rohelist kastet serveeritakse keedetud või hautatud liha, keedetud varajaste kartulite, kala ja aedviljade juurde. Kurgirohi kasvab laialdaselt Kesk- ja Ida-Euroopas, kuigi algselt pärit ilmselt Vahemere rannikult. Soomlaste 'Purasruoho, Kurkkuyrtti', prantslaste 'Bourrache officinale', sakslaste 'Borretsch, Gurkenkraut', venelaste 'Огуречная трава, Огуречник аптечный'.