Euroopa merikurat ehk õngitseja on kiiruimsete klassi (Actinopterygii) merikuradiliste seltsi (Lophiiformes) ja merikuratlaste sugukonda (Lophiidae) kuuluv kala.
Merikurat toidulaual:
Söögiks hakati merikuradit Euroopas kasutama alles pärast II maailmasõda, varem viskasid kalurid inetu kala väidetavalt vette tagasi.
Vaatamata oma veidi ebameeldivale välimusele igati maitsev ookeanikala. Enamasti müüakse turgudel eemaldatud peaga merikuradit, kuigi peast saab maitsva leeme. Söögiks kasutatakse kala seljal asuvat kahte tugevat lihast, kus on vähe luid. Merikuradifilee keetmisel ei lagune, maitselt sarnaneb homaari maitsega.
NB! Eesti vetes ei elutse. Eestis kutsutakse kohati (Haapsalu) merikuradiks üht teist kalaliiki, nolgust (Myoxocephalus scorpius).
Nimetus teistes keeltes:
ladina k. - Lophius piscatorius
araabia k - baudroie, crapa, lotte, rapi jm
fääri k - havtaska
hispaania k - rape
hollandi k - hozemond, zeeduivel
inglise k - monkfish, anglerfish, angler, monk
islandi k - skötuselar
itaalia k- budego, diavolo de mar, galanga, giudo, lamia, rospo