Raps ehk õlikaalikas (Brassica napus) on õli- ja söödataim ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Raps on tekkinud rüpsi ja kapsa looduslikust ristlusest. Rapsi nimetus õlikaalikas on tulnud sellest, et noor rapsitaim sarnaneb väliselt kaalikaga.
Rapsiõli rasvhappeline koostis on üks tasakaalustatumaid: küllalt vähe küllastatud rasvhappeid, suurema osakaaluga on ühekordselt küllastamata rasvhapete (olehappe) osakaal ning olulise osa moodustavad linool- ja linoleenhape. Tulemuseks on see, et rapsiõli võib ühtviisi edukalt kasutada nii salatites/majoneesides kui ka praadimisel ja küpsetamisel. Valitud rapsiseemnetest saab ka head külmpressitud õli, muide põhjanaabrid soomlased nimetavad sedagi hellitlevalt neitsiõliks. Selles õlis sisaldub palju kasulikke vitamiine ning ka fosfatiide. Neidsamu fosfatiide, mis õlidest puhastamise käigust parema stabiilsuse ja kaubandusliku välimuse saavutamise eesmärgil eraldatakse. Kuid fosfatiidid on väga olulised ained, nii olulised, et me vahel arsti või tuttava soovitusel nende preparaati oleme valmis apteegist ostma.